Есенната сесия на държавните зрелостни изпити започва на 29 август, когато ще се проведе матурата по български език и литература. Вторият зрелостен изпит, който за завършилите 12 клас е по дисциплина по избор, ще се състои ден след първия - на 30 август. Началото е в 8 часа. 
В дните от 31 август до 2 септември всеки, който по една или друга причина не си харесва досегашната оценка по определен предмет, може да се яви на матура по желание. При всички случаи заявленията за това, както и за двата задължителни изпита, трябва отдавна да са подадени - още през юли. До 25 този месец се очаква да излязат решенията за това кой е допуснат до зрелостен изпит, на същата дата трябва да излязат и списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали. 
Оценяването на изпитните работи ще бъде направено до 9 септември, като резултатите ще бъдат обявени най-късно на 12 септември. Затова и много от висшите училища в страната обявиха допълнителен прием на студенти, като очакват, че тези от младежите, които успеят да издържат успешно зрелостните изпити, ще могат да запълнят празните места в университетите.