Наблюдаваме в последните дни етническа ескалация на напрежението. Няма как като държавен глава  аз да бъда спокоен тогава, когато се извършва посегателство върху религиозни храмове в България.

За мен е изключително важно да се гарантира граждански, етнически и религиозен мир в нашата държава. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

За съжаление, етническата конфронтация в България е една много грозна част, и се надявам да не бъде част от нашето ежедневие, а да бъде изключение.

За съжаление тя е следствие на нагнетяването на напрежението, агресия и използването езика на омразата, включително от политически водачи и лидери. Много е важно да се излезе с аргументи. Моят апел е за толерантност, за добър пример от страна на политическите лидери, а не за партизантски подход и използване езика на омразата.

Нека политическите лидери да бъдат пример за уважение към различните, а не за противоборство на всяка цена, каза Росен Плевнелиев.

В Президентството се състоя среща между президента Росен Плевнелиев и лидера на ДПС Лютви Местан в рамките на месеца на политическите консултации.