Дани Валверду - новият треньор на Григор Димитров, който започна работа с него след Уимбълдън, даде първото си интервю, в което говори за работата с българина. Пред сайта на АТР бившият треньор на Анди Мъри сподели, че е развълнуван от сътрудничеството им и очаква то да бъде дългосрочно.

Валверду обясни какво е довело до спада в играта на Димитров и как той ще опита да подобри нивото му.

„Когато се съгласих да работя с Григор причината беше, че приемам това като дългосрочен проект. Вярвам много в този проект и съм убеден, че с непрекъснати усилия, може да се постигне много. Настройката ми е за дългосрочно сътрудничество", заяви 30-годишният специалист.

Валверду заяви, че един от проблемите на Димитров е, че не е успял да намери тенис идентичността си. „Много млади състезатели, които успеят да достигнат до Топ 10, не осъзнават добре ситуацията, в която се намират. Това е нова среда за тях както на корта, така и извън него. Освен това, играчите минават през лични преживявания, които не са известни на обществеността, но се отразяват на представянето на корта. Мое мнение е, че проблемът на Григор беше, че той търсеше идентичността в играта си, но не я намираше."

"Оръжията му вече не бяха толкова добри както преди и се получи ефектът на доминото – когато оръжията ти не работят, увереността спада и грешките се покачват. Той премина през този процес, но сега важното е да приеме фактите и да живее в актуалната обстановка, за да може да планира стъпките, с които да излезе от дупката."

"Всички знаем, че той е тенисист, който може да достигне до много по-високо ниво, защото вече е бил там и разполага с всичко необходимо, за да се върне отново. Говорим за много месеци на постоянна работа, в която Григор ще трябва малко да „наведе глава“, но съм уверен, че догодина той може да е на много високо ниво."

Валверду призна, че Григор е много положително настроен към указанията му и треньорът ще се опита да използва това, за да извади на преден план най-доброто от Димитров. „Очаквам да мога да му помогна и да опростя максимално тениса му – разкри още Валверду. Техниката му му дава хиляди варианти, но те трябва да излизат на преден план само в най-завързаните ситуации на корта. Когато е в по-простички разигравания, за Григор е важно, да се концентрира върху главните си оръжия, защото те са много силни. Това се опитвам да направя с него – да опростя максимално играта му и да го накарам да се чувства комфортно с ударите си", допълни Валверду, цитиран от Tenniskafe.com.