Дългогодишният президент на ФИФА Жоао Хавеланж е починал в болница в Рио де Жанейро на 100-годишна възраст. Бразилецът бе начело на световната футболна централа от 1974 до 1998 година. Новината бе потвърдена от говорителя на болница Самаритано, където бразилецът бе приет заради пневмония миналия месец.

Почти вековната връзка на Хавеланж със спорта започва още от детската му възраст, като той представлява Бразилия на Олимпийските игри в Берлин през 1936-та година. Адвокатът бе член на Изпълкома на Международния изпълнителен комитет от 1963 до 2011 година, поставяйки рекорд за най-дълго служба в организацията. Хавеланж застава начело на ФИФА през 1974-та година, като под негово ръководство се провеждат 6 световни първенства, преди да бъде наследен от Сеп Блатер през 1998. Хавеланж остана почетен президент на ФИФА до 2013-та, когато се оттегли заради проблеми със здравето. През 2014-та година бразилецът бе приет в болница за лечение на възпаление в дробовете.

Хавеланж бе с голяма заслуга за спечелените от Бразилия домакинства на Световното първенство по футбол преди две години и Олимпийските игри това лято. Неговата репутация обаче бе накърнена от сериозни обвинения в корупция преди 4 години, когато доклад на швейцарската прокуратура обяви, че между 1992 и 2000 година Хавеланж и синът му са прибрали 41 милиона долара от корупционни схеми за продаване на маркетинговите права на Световните първенства.