Продължава строителството на АМ „Хемус“. Новата отсечка от магистралата ще е от пътен възел Белокопитово до Търговище, а търгът за строителството скоро ще стартира. Това съобщи във Варна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщиха от ведомството.

„Имаме готовност и довършваме документацията по подготовката на търга, за да продължим строителството на магистралата и от Варна за София“, посочи Павлова.

Предвижда се строителството на 16,5 км магистрален път между Белокопитово и село Буховци. Участъкът ще включва 6 виадукта и 1 голям пътен възел.

Поръчката ще е на инженеринг, тъй като паралелно с изпълнение на проекта ще се извършва и отчуждаване на земите.

АМ „Хемус“ ще може да се строи и от двете страни – от Белокопитово към Търговище, и от София, в участъка между Ябланица и Боаза, за който в момента върви търга за избор на изпълнител.

Предвижда се и препроектирането на някои участъци, за да се избегнат районите със сложен релеф, които оскъпяват строителството. Такъв е участъкът до разклона за Плевен и Ловеч.

„Там се намират най-тежките места, като идеята е магистралата да не минава през планини и да не правим тунели“, подчерта Павлова.

Обсъдено е цялото бъдещо трасе на магистралата като строителството ще се извършва само на утвърдените и безспорни за момента участъци.

Предстои да бъде решено кога ще продължи ремонта на Аспаруховия мост. След приключването на туристическия сезон ще стане ясно дали рехабилитацията ще продължи до края на годината, или ще се работи догодина, за да се избегне излишно напрежение.

До дни се очаква да започне работата по почистване и благоустрояване на деретата в кв. „Аспарухово“. Реализацията на проекта с европейски средства се бавеше заради обжалвания. В квартала приключи работата по изграждане на нов магистрален водопровод. Над 3.5 млн. лв., осигурени от МРРБ, бяха вложени в мащабното задание, което ще подобри водоснабдяването в морската столица.