Филмът „Безбог" на Ралица Петрова триумфира на кинофестивал в швейцарския град Локарно. Той получи голямата награда "Златен леопард” и още три отличия.

В събота бяха раздадени наградите на 69-ия филмов фестивал в града край алпийското езеро Лаго Маджоре.

За първи път български филм печели „Златният леопард" на престижния филмов форум. Филмът "Безбог" (България-Дания-Франция) е на Ралица Петрова.

Още една важна награда беше присъдена на филма, продуциран от „Клас Филм”, Snowglobe, Alcatraz Films и Film Factory – призът за най-добра женска роля на Ирена Иванова.

Призът на независимата критика Boccalino d’Oro за най добър режисьор също бе за "Безбог", съобщиха от Sofia International Film Festival.

Пълнометражният "Безбог" е първи филм на живеещата във Великобритания Ралица Петрова, посочва "Дневник".

"Безбог", който е сниман във Враца, разказва за медицинска сестра, която продава личните карти на свои пациенти с деменция на черния пазар. Филмът е копродукция между България, Дания и Франция и бе една от двете премиери на български режисьори в конкурса в Локарно, заедно с новото предложение от авторите на "Урок" Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Слава". Общо 17 филма участваха в надпреварата за "Златен леопард".

Останалите големи победители от фестивала, са филмът Scarred Hearts на познатия на българската публика румънец Раду Жуде ("Сребърна мечка" в Берлин за "Аферим", в копродукция с България и още няколко страни) - носител на специалната награда на журито, режисьорът Жоао Педро Родригеш за португалския The Ornitologist и полския актьор Андржей Северин за филма The Last Family. Почетен диплом в международния конкурс взе австрийско-италианската продукция Mister Universo.

Ралица Петрова живее и работи между София, Париж, и Лондон, където завършва визуално изкуство в University of the Arts и специализира филмова режисура в британската школа National Film and Television School. Нейни късометражни филми са носители на наградата "Prix UIP" и номинирани за Европейските филмови награди, представяни са на "Берлинале" и в Кан. През 2013 г., още като филмов проект "Безбог получи награда от фестивала в Сараево, припомня изданието.