Районната прокуратура в Шумен днес е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че е изтезавал 15-годишно момче, намиращо се под негови грижи, съобщиха от апелативната прокуратура във Варна. Става въпрос за Центъра за настаняване от семеен тип „Слънчево детство“-1, където живеят 14 деца с различни умствени и физически увреждания

До образуването на досъдебното производство се стигна след разпоредена преди месец, на 12 юли т.г. проверка на получен сигнал по електронната поща в Районната прокуратура в Шумен за бито дете в дом за деца, лишени от родителски грижи. В хода на проверката жената, която твърди, че е очевидец на побоя над 15-годишното момче, е предоставила мобилен телефон и флашпамет, в които според нея се съдържа запис на инцидента.

Всичко тръгна от изтекъл във Фейсбук 16-секунден скандален аудиозапис, в който се чува как жена крещи и обижда дете, а то се моли „чакай, чакай“. Жената вика: „Няма да те чакам, ей животно, ще те убия! Напоследък си станал невъзможен, качихте се на главите ни отгоре“.

Аудиозаписът беше направен от детегледачката в същия център Хюлия Арон на 6 юли . Тя публикува клип във фейсбук, в който се виждат крачетата на друго дете, но аудиозаписът е на обижданото дете и се чуват репликите на жена, която му крещи. Арон посочи и извършителката от записа, Деница Атанасова.

Според Арон детето обичало да краде. Него ден било взело телефона на Деница и го скрило, а тя ядосана почнала да му крещи.

Ръководителката пък на Център-1 Марина Андонова обяви записа за монтаж и отрече гласът да е на неин служител. Обвинената възпитателка също отрече. Двете бяха пуснати в отпуск, докато тече разследването.