Българи се бият за „Ислямска държава” – за това свидетелства източник на bTV, според когото младежите, заминали на джихад, са от различни райони на страната ни.

Със сигурност към групировката са се присъединили жители на ромската махала в кв."Изток" в Пазарджик. Става дума за мъже на 20-30 г., които се водят на гурбет в чужбина, но всъщност са част от групировката.

Те не поддържат връзка със семействата си у нас, но им изпращат пари. Не са само от Пазарджик, твърди източникът. Той знае, че на джихад в Сирия са заминали поне десетина души - от Пазарджик и от други български градове.

Той разказва, че в квартала поддържат контакти с "Ислямска държава". Твърди, че са знаели за нападението над „Шарли ебдо” и атентатите в Мюнхен. 

„От тук заминават, отиват до летището в Мюнхен или в Кьолн. После отиват в Турция и от Турция отиват там. Всеки един от тук, който е заминал за Германия – събират се всяка седмица и се пращат пари за „Ислямска държава”, твърди източникът.

Новите джихадисти са си купили оборудването у нас – става дума за камуфлажни дрехи, колани, кубинки. „Те се виждат. Като дават „Ислямска държава”, ги виждам по телевизора”, посочва той.

В квартала се плащало добре за носенето на бурки и бради – по около 600 лв. за изцяло покрита жена.

„Гледат в България да има друга държава. Те да командват в България, това е цялата истина. Това Ахмед си го каза. Направо като проповед: България ще стане „Ислямска държава”.

Вярващите от джамията не желаха да говорят. Другите категорично отричат, че хора от Пазарджик са станали джихадисти.

Ахмед Муса и част от неговите сподвижници в момента са в затвора заради проповедите си. Адвокатите им са поискали съдът да ги освободи. Чака се произнасяне на съда в Пловдив. Преди седмица ВКС отмени присъдите на имамите с мотива, че те не са проповядвали антидемократична дейност.