Поредната сграда, включена в актуализирания регистър на паметниците на културата във Варна е била разрушена. За това сигнализираха читатели на "Дневник". Става дума за стара къща на малката ул. "Преспа" в т. нар. "Гръцка махала" в града.

Тя беше част от постройките, за които преди по-малко от месец писахме, че са подготвени или предстои да се "самосрутят" по вече позната технология.

В продължение на няколко месеца фасадите на стари сгради се укрепват с метална конструкция, създаваща впечатлението, че се полагат усилия за запазването им. През това време останалата част от постройките се премахва докато най-накрая при "възникване на авария" пада и самата фасада. Така паметникът изчезва, а налагането на санкции за унищожаването му става изключително трудно.

Точно по този начин сега изчезна и къщата на ул. "Преспа" №2.

"За съжаление при съставяне на протокол за авария ние не можем да направим почти нищо, каза за "Дневник" главният архитект на Варна Виктор Бузев. Още преди година и половина лично внесох в Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) актуализирания списък на паметниците на културата във Варна. По различни причини обаче той не е съгласуван и до този момент. В него са включени около 700 сгради и сега собствениците на част от тях явно бързат да ги съборят преди да е утвърден списъка, изпратен до НИНКН", обясни още Бузев.

Миналата есен общинската администрация във Варна започна изпълнението на програма за запазване на архитектурното наследство на града. Въпреки това стари сгради с безспорна естетическа стойност продължават умишлено да бъдат разрушавани или подготвяни за "самосрутване". Намерението на администрацията беше всеки нов собственик, придобил имот в историческата част на града, да получава заедно с него и инструкции за това какво може, какво няма право да прави с него и как трябва да го съхранява. По този начин Варна трябваше да стане втория град в страната след Несебър, който има на територията си архитектурен резерват. До сега обаче всичко това остава само в сферата на добрите намерения.

"Аварийната ситуация", която сега най-вероятно ще се окаже причина за събарянето на сградата на ул. "Преспа" във Варна беше приложена и от дружеството "Възраждане 2004" , което има разрешение за строеж на централния варненски булевард бул. "Княз Борис I" №73. Сградата – също архитектурен и културен паметник, беше методично разрушавана под прикритието на фасада, укрепена с масивна метална конструкця. Но около 19.20 ч. на на 29 юни рухна и тя, а според очевидци, за това са помагали работници с чукове и метални тръби.

"Разговаряхме за този случай в Консултативния съвет по архитектура към кмета на Варна, каза Виктор Бузев. Решението, което взехме е от страна на гражданското сдружение "Стара Варна" да бъде подаден сигнал до прокуратурата".

Според главния архитект на Варна обаче случаят е твърде сериозен, тъй като се е оказало, че "Възраждане 2004" не притежавала лиценз за работа с паметници на културата.

"Независимо от това дружеството строи предимно в централния варненски район "Одесос", който обхваща историческия център на града и където почти всички оцелели стари постройки са паметници", обясни Бузев.

Според него в момента се извършва проверка как и на какво основание на "Възраждане 2004" са били издавани строителни книжа за работа с паметници на културата при липсата на лиценз за подобна дейност.

В края на юли, публикувахме и снимки на друга варненска сграда, този път на бул. "Приморски". Става дума за една от най-красивите и масивни постройки в близост до Морската градина.

Според живеещи в съседните сгради преди няколко месеца работници са разместили керемидите по покрива й и са отстранили олуците. Пролетните дъждове вече са свършили работата си, а есенните най-вероятно ще се окажат фатални за конструкцията. В същото време буйната неразчистена растителност по фасадата и в двора на къщата скриват от погледите на минувачите ставащото с нея.

"Аварията" вероятно предстои.