Във вторник вечер мнозина от зрителите на най-голямото спортно събитие в света по всяка вероятност са си задали един и същи въпрос докато са наблюдавали надпреварата по скокове във вода в Аква центъра „Мариа Ленк” в Рио де Жанейро.

Защо вместо син олимпийският басейн за скокове във вода вече изглежда зелен?

Британският бронзов медалист от този спорт Том Дейли публикува любопитна снимка в „Туитър” във вторник, сравнявайки цветовете на басейна за скокове във вода и този за водна топка.

Само ден по-рано – в понеделник, басейнът беше син, когато Том Дейли и съотборникът му Даниел Гудфелоу спечелиха медалите си.

Какво се е случило през нощта тогава?

Състезателите са поискали смяната в цвета, за да намалят нивото на блясък на слънчевите лъчи при отразяване в басейна.

Това е версията на Педро Адрега, председателят на Международната федерация по плувни спортове, цитиран от Би Би Си.

По-правдоподобна обаче изглежда възможността просто водата в този басейн да не е третирана достатъчно добре през нощта и това да е довело до спад на нивото на хлор.

Още при загрявката, а след това и докато надпреварата течеше, водата все повече напомняше в цветово отношение на супа от грах, а съседният басейн продължаваше да е в перфектно състояние.

„Не съм се гмуркала никога в подобно нещо”, заяви британската състезателка по скокове във вода Тоня Кауч, цитирана от Би Би Си.

Тя добави, че зеленият цвят дори е попречил на нея и съотборничката ѝ Луис Тоулсън да се ориентират във въздуха преди да се гмурнат във водата.

„Направени са тестове относно качеството на водата в "Мариа Ленк" и тя е безопасна. Разследваме случая.”

„Най-често причината един басейн да стане от син в зелен е недостатъчното почистване на водата”, коментира мениджърът на голяма австралийска компания за почистване на басейни Брет Блеър пред „Гардиън”.

Според него по всяка вероятност системата за филтрация на басейна не е била достатъчно мощна, за да се справи с водно пространство от такъв мащаб.

„С достатъчно хлор и няколко други безвредни химикала водата може да се почисти сравнително лесно в следващите между 24 и 48 часа”, заяви още Блеър по случая.

Дори и в най-скорошен момент басейнът да бъде изчистен обаче той със сигурност не помогна за така мечтания „чист” и „неопетнен” облик на олимпийските игри в Рио.