Жените вече успяват да се присъединят към избраната група на глобалните политически лидери, констатира в. „Дейли Мейл“. Сред десетте най-влиятелни жени в света е и генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

На първо място „Дейли Мейл“ поставя германския канцлер Ангела Меркел (62). През 2005 г. тя стана първата жена канцлер на ФРГ и ръководи оттогава най-голямата икономика в Европа, след като през 2013 г. спечели трети мандат. Тя е ключов световен лидер, чието мнение има своята тежест по време на финансови и икономически кризи, по политически въпроси и въпроса за световната миграция. Тя е с докторат по физика и беше определена за най-влиятелната жена в света от сп. „Форбс“ през 2015 г.

Тереза Мей(59) стана втората жена премиер на Великобритания – след Маргарет Тачър – на 13 юли, след като Дейвид Камерън подаде оставка. Той напусна поста след като британците гласуваха за излизане от ЕС. Вътрешен министър от 2010 г., Мей, която внимателно участваше в кампанията за оставане в ЕС, ще бъде отговорна за преговорите по изключително деликатния развод с ЕС.

Хилари Клинтън (68), която е бивша първа дама (1993-2001), сенатор от щата Ню Йорк и държавен секретар при президента Барак Обама, сега вижда сама себе си в Белия дом, след като стана първата жена, спечелила номинирането на основна партия, за президентските избори през 2016 г.

Аун Сан Су Чи (71) е носител на Нобелова награда за мир, демократична икона в Мианмар, на която беше забранено да стане президент от конституцията, наследена от военната хунта в страната. Вместо това, след като прекара години под домашен арест и стигна до изборите през 2015 г., тя стана държавен съветник, де факто премиер, и постави мъж от близкия си кръг на президентския пост.

Елън Джонсън Сърлийф, наричана „желязната лейди“, 77-годишната жена направи история, когато се превърна в първата жена в Африка, избрана за президент, през ноември 2005 г. След това спечели и Нобелова награда за мир. Тя, която е икономист и бивш международен служител и финансов министър, спечели втори мандат през 2011 г.

Мишел Бачелет (64) от Чили е единствената жена, която в момента е лидер в Латинска Америка. Бивш лидер на опозицията, която е била измъчвана по време на режима на Аугусто Пиночет, тя е и първата жена в региона, която е била министър на отбраната, преди да стане президент на Чили за периода 2006-2010 г. През декември 2013 г. Бачелет спечели втори мандат.

Кристин Лагард (60) е първата жена начело на Международния валутен фонд (МВФ), поемайки институцията в средата на 2011 г. по време на финансовата криза. Наскоро беше преназначена като шеф на МВФ. Бивш корпоративен адвокат, Лагард също беше първата жена финансов министър на Франция.

Джанет Йелън (69) беше назначена през 2013 г. за шеф на Федералния резерв на САЩ, пост, който дотогава беше заеман изключително само от мъже. Бивш професор в Харвард, тя беше и главен икономист по времето на бившия президент Бил Клинтън.

Българката Ирина Бокова (64) през 2009 г. стана първата жена, оглавила културната организация на ООН ЮНЕСКО, която работи в областта на образованието, културното наследство и свободата на словото. Преизбрана през 2013 г., дипломатът от кариерата постави ЮНЕСКО в центъра на борбата за равнопоставеност на жените. Тя е в краткия списък от кандидати за поста генерален секретар на ООН.

Маргарет Чан (68) беше начело на здравните власти на Хонконг по време на епидемиите от птичи грип и тежък остър респираторен синдром. Тя е директор на Световната здравна организация и превърна здравеопазването на жените в приоритет на този орган на ООН.