Дунавските градове имат сходна архитектура, независимо от това колко са били големи и каква роля са играли. Това каза директорът на русенския Исторически музей проф.Николай Ненов вчера при откриването на нова изложба в зала „Русе“ на РИМ. От вчера там гостува сбирка фотоси - репродукции на пощенски картички или стари снимки, които показват сградите и живота в румънските градове Олтеница и Кълъраш в периода между Първата и Втората световна война. 
За щастие при нас повечето от тези старинни сгради, които са недвусмислен белег за миналото и за културата на жителите на града, са запазени - нещо, с което за съжаление не могат да се похвалят голяма част от румънските градове по поречието на Дунав, поясни проф.Ненов. През периода на социализма Николае Чаушеску и подчинените му са налагали новата соцархитектура на унификацията, заради което са били събаряни красивите стари сгради с неповторим облик. 
В колекцията, която благодарение на пътуващата изложба русенци могат да видят, личат емблематичната водна кула в Олтеница, театърът в същия град, магазини, улици, площади, болници, църкви. Фотографите са запечатали не само здания и улици, а и хората, обитавали Кълъраш и Олтеница, които заедно с пейзажа правят по-пълна картината на малките знаци на памет. 
Изложбата „Дунавски градски изгледи от началото на XX век“ е дело на Музея на цивилизацията „Гумелница“ в Олтеница и Общинския музей в Кълъраш. 
Това е един проект-провокация, който запълва белите полета на паметта за един сравнително недалечен период от историята, каза Мариан Нягу от музея в Кълъраш. Той подчерта колко важна е съвместната работа на румънските специалисти с техните колеги от русенския музей, като изрази надежда партньорството да продължи. 
В тази изложба, която показва портрета на Олтеница и Кълъраш от края на 19 век од 40-те години на 20 век, всяка сграда е символ на някакво събитие и това добавя нови измерения на фотографските свидетелства, каза Богдан Шандрич от Националния институт за наследството на Румъния. 
Радваме се, че русенци ще видят как са изглеждали нашите градове преди десетилетия, сигурен съм, че те ще оценят нашата изложба, добави Теодор Завалас, директор на Музея на цивилизацията „Гумелница“ в Олтеница. Той подчерта, че тази експозиция е част от цикъл пътуващи изложби, които показват, че дори и малки градове като Олтеница имат не само своята история, но и своето значение за цивилизационните процеси. 
Планираме най-вероятно догодина ние да покажем в Националния институт на наследството в Букурещ експозицията на Държавен архив „Пейзажи от Долни Дунав - отсам и отвъд“, която впечатли много наши посетители, каза проф.Николай Ненов. Мислим да представим и Тутракан в аналогична изложба, продължаваме да работим по тази посока на партньорството, уточни директорът на музея.