Броени дни, след като Червена вода за пореден път атакува с писмо премиера Бойко Борисов и регионалния министър Лиляна Павлова, жителите на селото получиха лъч надежда. При тях пристигна писмо с отговор от администрацията на Министерски съвет, което е адресирано до областния управител Стефко Бурджиев и кмета Пламен Стоилов. С него правителствената администрация отправя молба за извършването на обстойна проверка по случая с искането на жителите за изграждане на пътна отсечка от пътя Русе-Кубрат, която да заобикаля селото, за да не се рушат къщите на хората от интензивния трафик на тежкотоварните камиони и превозни средства, минаващи сега през центъра на Червена вода. В писмото е посочено, че за резултата от проверката, извършена съобразно компетентността на Бурджиев и Стоилов, трябва да бъдат уведомени отдел „Приемна“ на Министерския съвет и гражданите.
Жителите на Червена вода са обнадеждени след отговора, който получиха, и възложената проверка. Тя всъщност е вследствие на поставените от инициативния комитет на селото въпроси дали се предвижда проектиране и изграждане на обходен път и ако е планирано, през коя година ще се реализира. Червеноводчани обаче продължават да настояват за конкретен отговор, а ако това не се случи, остават в готовност да подновят протестите си след по-малко от месец и да блокират отново главния път Русе-Кубрат.
Както „Утро“ вече писа, междувременно непредвидени ремонтни дейности по Писанския мост ще забавят пускането на движението. Съоръжението над река Бели Лом ще остане затворено, въпреки че срокът за пускането му беше на 7 август. Очаква се рехабилитацията му да продължи до края на месеца, като дотогава остават въведените ограничения и обходни маршрути.