400 000 лева от държавния бюджет отиват за ремонта на манастира „Св.Марина“ в село Каран Върбовка. Това стана ясно от решенията на вчерашното заседание на Министерския съвет. Божият дом с прочутото като целебно аязмо в двемогилското село е един от най-старите български манастири от времето на Второто българско царство. Той е и важен поклоннически и туристически обект в района, гласи част аргументацията за отпуснатите за русенската света обител средства. В решението на кабинета се посочва, че парите са предназначени за „окончателното реконструиране на манастира“.
На вчерашното заседание Русенският митрополит Наум лично благодари на министър-председателя Бойко Борисов за щедрия жест.
Това е поредната държавна подкрепа за Русенската митрополия. Само за ремонта на храма „Св.Петка“ в Русе, който е умалено копие на Златната църква във Велики Преслав, правителството вече е отпуснало 750 000 лева - към първоначално дадения половин милион лева за реставрацията на ценните стенописи в края на декември кабинетът гласува още 250 хиляди лева. Както „Утро“ писа, ремонтът на „Св.Петка“ се прави по трансграничен проект, от който за черквата са осигурени 800 000 евро.