Идеята за АЕЦ "Белене" се съживява, защото тя е абсолютно реалистична. Има шестима потенциални инвеститора, няма обвързващи оферти, но интересът е очевиден. Това твърдение изказа енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред БНР. 

По-думите му, по-важното било, че има политическо решение. Имаше референдум и той беше в полза на проекта, но по решение на парламента проектът беше замразен. Това, което казвал Борисов, било доказателство, че има политическа воля това да се случи

Според Тасев било рано да се гадае конкретно за инвеститорите. "Проектът е многомилиарден, вероятно е хората да не идват да се упражняват", посочи той.

По думите му, ако не развием ядрената енергетика, ще изпаднем от клуба на ядрените държави. Тасев твърди, че на фона на климатичните промени ядрената енергетика ставала безалтерантивна

Газовият хъб "Балкан" също отново идва на дневен ред, каза Тасев и припомни, че в писмото на Юнкер Европа даде зелена светлина на българските енергийни проекти с участието на Русия.

"Правят се стъпки, които отдавна трябваше да бъдат предприети. В много отношения вече има конкретни резултати, не обещания и прогнози. На утрешната среща между Путин и Ердоган ще се говори за половината от "Турски поток", което увеличава шансовете за другата част – "Южен поток". Имаме възможност ефективно да транзитираме газ. Съществуват логически предпоставки "Южен поток" да се осъществи поне с една тръба, може даже да са две", изтъкна Тасев.