Мощи, които вероятно принадлежат на светец, откриха археолози край Силистра, пише в. "Телеграф". Частиците от човешки кости са открити в крипта под раннохристиянска базилика в римо-византийския град Залдапа в Добруджа."При проучванията открихме три крипти. Всички са с много големи размери. Те позволяват в тях да се погребат цели тела на мъченици, които се внасят от извънградските некрополи, където християните, след като получат смъртна присъда, са били погребани", обяснява археологът проф. Георги Атанасов, който е ръководител на разкопките. 

"Мощите трябва да се подложат на много сериозни изследвания, за да се докаже, че са на светец. Говорих с колеги от Франция и ще видим дали есента или ранната пролет може да се изследват. Тези изследвания са много скъпи. Намерен е и един спонсор, който живее в Германия. Той е казал, че също може да поеме изследването им. Проучването на костиците на Йоан Кръстител бяха направени в Англия безплатно. Мисля, че в България няма такава лаборатория, в която такива изследвания да бъдат осъществени. Факт е, че човешки костици в криптата има", коментира проф. Георги Атанасов. 

Мощите на Йоан Кръстител бяха подложени на изотопен и ДНК анализ. Оказа се, че намерените кости наистина са от времето на Исус Христос - първите години на I век от новата ера. Учените потвърдиха и че въпросният мъж е от района на Близкия изток.