48-годишният Лъчезар Янков е един от десетките измамени новодомци в злощастния блок „Теодора“ зад хипермаркет „Практикер“, които са си платили имота, без да бъдат информирани, че той е ипотекиран. Мъжът, който от години живее и работи в Италия, е категоричен, че е положил усилия да се увери какъв е статутът на жилището, което купува, но въпреки че чува, че то няма тежести, няколко години по-късно го посещава частен съдебен изпълнител. Причината - строителят е ипотекирал имотите, още преди да ги продаде. Заради беззаконието, за което Янков е категоричен, че цари в България, през юни той обяви, че ще се откаже от българското си гражданство. Месец по-късно той бе в Русе отново покрай казуса „Теодора“ и след порция необнадеждаващи срещи с представители на властта и Темида вече дори е платил таксата и е изпратил заявление за отказване от гражданство.

- Г-н Янков, вие станахте известен с това, че се зарекохте публично да се откажете от българското си гражданство. А причината е, че сте една от жертвите, които са си купили апартаменти, без да знаят за ипотеките върху тях. И макар че сте си платили имота, той е описан от частен съдебен изпълнител и ако си го искате, трябва да го платите повторно. Как стигнахте дотук?
- Реших да си купя апартамент, още докато беше започнал строежът на блока през 2009 година. Отидох на място, говорих за условията, казаха ми дори, че ако платя в брой, ще има голяма отстъпка в цената, някъде около 15%. Аз още тогава казах, че в брой не мога да платя, а само с банкови преводи. Изготви се предварителен договор, където беше записано, че апартаментът няма да подлежи на ипотека и няма да е собственост на трети лица. Това ме успокои. Между другото аз бях упълномощил сестра ми да ме представлява при сделката и ползвахме услугите на друг нотариус, а не на Албена Александрова, при която ходеха всички. Но в един момент на сестра ми й беше казано, че обезателно трябва да отиде при Албена Александрова, защото всички сделки ще се изповядват при нея. Тя знаела всички неща, била наясно с проекта и ще отговаря за всичко. Така уж за да е по-лесно, трябвало всички собственици да бъдем при нея.
- Колко голямо жилище купихте и на каква стойност?
- Общо 30 000 евро за апартамент от близо 80 кв.м, който още не се знаеше всъщност дали е апартамент, тъй като сега се води офис, апартамент и ателие за творческа дейност. Във всички документи е различно. Не знам таксите и данъците за какъв точно имот се плащат. Договорът ми е с „Пропърти къмършъл“. От моя сметка в ОББ преведох една сума, като за основание посочих, че е за закупуване на апартамент. После от моя банкова сметка в Италия отново изпратих сума, като отново посочих за какво изпращам парите и така се разплатих с тях. 
- С кого разговаряхте и разучавахте условията за купуване на апартамент в бл.“Теодора“?
- Тогава представител на фирмата бе Ваня Брашнарова. Тя ни водеше по апартаментите, тя ни казваше какво трябва да направим и какви са условията. Тя обясни за отстъпката при плащане в брой, но аз не се съгласих, тъй като, когато се плаща в брой, парите не могат да бъдат проследени. Но независимо че съм ги платил с платежно нареждане по банков път - явно пак няма проследяемост.
- Кога усетихте, че нещата с имота ви не са наред и че той е ипотекиран, без да знаете?
- Мисля, че беше към 2013 година. Четири години, след като го купих, вече бях вложил средства в него - обзаведох го, за да могат майка ми и баща ми да живеят в него. Тогава се оказа, че са ипотекирани абсолютно всички имоти, но аз все пак си мислех, че това не се отнася за мен. Научих го случайно. Майка ми тогава ми се обади по телефона и ми каза да се прибирам, защото нещо става. 
- А през това време вие сте в Италия?
- Да. Там вече 12-та година работя като инструктор по циркова акробатика в естрадно цирково училище. Иначе по професия съм цирков артист. Завършил съм естрадно цирково училище в Москва. 
- И по спешност се прибрахте в Русе?
- Да. Върнах се и отидох при нотариус Албена Александрова, за да я попитам как се е случило така и какво е станало. Тя ми обясни, че апартаментът е бил ипотекиран и банката направила погрешни измервания, което не можах съвсем да разбера. Тя се съгласи да напишем писма до ОББ за разяснения на случая. През 2013 година ми помогна да напиша едно писмо, което изпратих до ОББ и в София, и в Русе. Отговор обаче не получих и въпросът така приключи. Положението затихна, но през 2014 година отново ходих при нотариус Александрова със същите въпроси. Още един път пак с нея написахме писмо до банката. Доколкото знам, има уговорка да се продават първо имотите на „Пропърти къмършъл“, а след това на собствениците с нотариални актове като мен. Но според мен нещата не се случват по този начин, тъй като имотите на фирмата са в състояние като при издаване на акт 16 и нямат голяма пазарна стойност. А нашите апартаменти, в които се живее и са обзаведени, са много по-апетитни.
- Вие кога започнахте да сигнализирате институциите и как реагираха те?
- Още през 2013 година. Обръщал съм се, от името на майка ми, заедно със съкооператорите, към министър-председателя на България, президента, Народното събрание, омбудсмана, главния прокурор. Всичко обаче се препраща към Окръжната прокуратура в Русе, където е образувано дело, но няма повдигнати обвинения срещу никого. Няма адвокати в Русе, които да защитават тази кауза, защото според мен е загубена. 
- А търсили ли сте юридическа помощ?
- Да, естествено. Адвокатите казват, че могат да съдействат единствено да си платим имотите в банката. Тази година въпросът вече така наболя, че реших да прибегна до този протест и да се откажа от българското си гражданство. 
- Какво ви провокира да предприемете тази крайна стъпка и да се откажете от корените си?
- Беззаконието, което е на местно ниво. А да не говорим какво е сигурно на държавно ниво. За някои закони има, потърпевшите като нас, даже и да са ни излъгали, си плащат, и то два пъти заради грешките на другите. В тази цялата схема не сме само ние виновни. Виновни са първо от фирмата-строител, хората, които са сключвали договори с купувачите, нотариусът, пред който са изповядани всички сделки. Аз разбирам да сме били един или двама - добре, но не може да излъжеш 48 семейства, на които да им изготвиш нотариални актове и да им кажеш после, че са били излъгани. И няма кой да защити тези семейства. Или нотариалните актове са фалшиви, или държавата ни е излъгала два пъти, или се защитават някакви лични интереси в този град, за да не се повдигнат обвинения на собственика на фирмата Явор Блъсков или на някой друг. 
- Как приемате коментарите, че вие като купувачи не сте проверили какво купувате и сте се сдобили с изгодни имоти с лека ръка?
- Не е било с лека ръка. Имаше хора, които ги представляваха адвокати и в нотариалните им актове пише, че имотите им нямат ипотеки, но въпреки това се е случило. Това не оправдава нотариуса, който е изповядвал сделките и който казва, че не сме го питали за тежести. Напротив - питахме го, а той какво ни отговори - че няма да има. А се оказва, че всичко е било лъжа.
- Вие сега ползвате ли си имота?
- От 2013 година не искам да влизам в него. Майка ми и баща ми живеят там. В последно време и майка ми се махна оттам, защото покрай проблемите частният съдебен изпълнител чукаше на вратата и ставаше напрежение. 
- Отказахте ли се вече от този апартамент?
- Аз бях тръгнал наистина да се откажа от всичко. Но благоразумието ме накара да постъпя по друг начин. За да защитя правата си като гражданин и след като в закона пише, че ипотекираният имот следва собственика си, независимо какво е станало и как е бил ипотекиран, аз реших да го платя за втори път. И не само аз, но и съседите, които вземат заеми от близки, теглят кредити. Между другото в този блок има вече 3 смъртни случая, като последният е отпреди няколко дни. Почина съпругът на жена, чийто апартамент предстои да излезе на публична продан. Наложи й се да събира над 15 000 евро. А мъжът й беше онкоболен и покрай притесненията, че апартаментът трябва за втори път да се плаща, човекът си замина. 
- Какво казват институциите по вашия проблем?
- След като се върнах в Русе, имах среща с окръжния прокурор Георги Георгиев. Реакцията беше следната - законодателната система в България е такава. Отговориха ми, че няма повдигнато обвинение срещу никого досега, защото няма извършено престъпление. Аз питам, ами ако си платя апартамента втори път, тогава дали ще има престъпление? Или тогава законно ме обират два пъти? Говорих и с кмета Пламен Стоилов, но неговите правомощия имат някакви граници. И е нормално - всеки трябва да си знае работата. Кметът трябва да си върши неговите задължения, аз - моите, нотариусът - неговите. Аз не мога да знам какво би трябвало да бъде, когато тръгвам да купувам нещо. Като си купя салам от магазина, не питам как се е казвала кравата.
- Какво очаквате оттук нататък?
- Свързах се с банката, за да си платя апартамента. В Италия ме увериха, че мога да платя тук с чекове, но от българската банка категорично ми отказаха, не знам по каква причина. Вече говорих с банката в Италия, разрешиха ми да прехвърля пари до сметката в ОББ на тези над 21 000 евро. 
Тази цялата ситуация за мен е един истински екшън, който е противоконституционен. Действията на частния съдебен изпълнител, от една страна, са правилни, тъй като банката иска от него да си свърши работата. Но от друга страна, на описа на моя имот, на който е присъствала майка ми и съседки, е написано, че съдебният изпълнител не бил пускан и е работил в лоша и неблагоприятна среда. Това е лъжа, тъй като по-долу е записано, че измерванията впоследствие се оказват верни и коректни. Не мога да си обясня как са верни при условие, че е работил в лоша и неблагоприятна среда? Исках да пусна жалба за клевета, тъй като аз, с моето име, фигурирам в документа, но четирима адвокати ми отказаха. 
Другото, което е незаконно, че още от миналата година „Пропърти къмършъл“ е в несъстоятелност и има решение на съда за това. Доколкото ми е известно, след като това е така, се спират всички действия с фирмата и частният съдебен изпълнител трябва да прекрати работата си по случая. Аз дори искам някой да ме осъди по конкретен член и алинея да си платя повторно апартамента. Но това няма как да стане, затова реших да се откажа от българското си гражданство. Защото тук няма кой да те защити. Документите ми са готови и ще бъдат пуснати до отдел „Българско гражданство“ на Министерството на правосъдието.
- Значи действително искате по всички параграфи вече да не сте българин?
- Да, точно така. Платих си и таксата от 50 лева за това. Аз няма да искам друго гражданство, защото имам италианско от 9 години. От 25 години си плащам данъците в Италия. И което е най-болезнено, от миналата година плащам данък на апартамента си в България и в Италия в размер на 10% от доходите ми. И тук плащам, и там плащам, тъй като се водя италиански гражданин, който има имущество в друга държава. Безсмислено е тук да плащам данъци, след като няма институция, която да ме защити. В молбата ми за отказ от гражданство е записано, че го правя в знак на протест.
- Макар, че сте цирков артист, сигурно такива гимнастики не сте срещали досега в живота си?  
- Работил съм доста в Европа и имам познати от всякакви националности. Не претендирам, че останалите държави са по-добри от България. Навсякъде има измами, престъпност и пропуски в законите, но начинът, по който това се случва у нас, е долен, унизителен. И то най-вече от страна на институциите. Да бяха направили едно събрание с всички замесени - предприемача, нотариуса, ОББ и клиентите, за да им се обясни ситуацията. Естествено, че вече всичко е приключено. Колкото повече е дезинформацията, толкова по-добре за управлението. Искам да напусна тази страна не като емигрант, който вкарва пари в България. Аз пари в България не искам да вкарвам. Апеларим само за едно - ако трябва да се направи граждански съд, но всеки да си понесе отговорността. Както аз си платих два пъти апартамента, нека частният съдебен изпълнител да си понесе неговото за отношението към хората. Нотариусът Албена Александрова да получи нейното, защото и тя е съгрешила, както и „Пропърти къмършъл“, с която са сключвали договорите хората. Всеки да си получи заслуженото или поне мъничко.