Президентът на Чехия Милош Земан не изключва възможността терористичните актове на територията на Европейския съюз да продължат. В интервю за чешки телевизионен канал той посочи също, че основна причина за тероризма е нелегалната миграция.

„Ако в Европа влязат 1 млн. бежанци, то сред тях ще има джихадисти“, категоричен е Земан, който също така посочи, че според него на територията на съюза има около 15 000 терористи, предаде БГНЕС.

„Необходимо е търсене на решение за миграционната вълна. Аз я наричам организирана инвазия. Трябва да бъдат депортирани всички бежанци, които не са получили убежище (в ЕС – бел. ред.), а това са мнозинството от тях“, допълни още той.

По неговите думи също така е необходимо депортирането и на радикалните проповедници, по примера на Великобритания. Според Земан на депортиране подлежат мюсюлмани, подкрепящи тероризма, в това число и такива, които имат гражданство или разрешение да останат в ЕС.

Президентът също така не отхвърли възможността за извършване на терористични актове и в самата Чехия, като според него извършителите на подобни престъпления биха били „внесени“ от други държави. Земан определи като най-възможни обекти на подобни атаки столицата Прага и нейните гари и метростанции.

В своето интервю държавният глава призова за укрепване на външните граници на Шенгенското пространство, както и за засилване на контрола върху незаконната миграция по вътрешните граници. Той също повтори и своята теза, че създаването на мултикултурни общества е безсмислено и нагледна демонстрация за това са миграционната криза и вълната на терористични актове в ЕС. Президентът посочи още, че канцлерът Ангела Меркел трябва да преосмисли своята политика по приемане на бежанци в съюза.

По отношение на Турция Земан предположи, че страната може да се откаже от изпълнението на споразумението си с ЕС за спиране на бежанския поток към Европа. По неговите думи в Турция продължава процеса на ислямизация и „отклонение от заветите на Ататюрк“ и по тази причина според него ускорението на преговорите за членство в ЕС не е уместно. Земан също така се обяви и против отпадането на визите за турски граждани на територията на съюза.