Тайна база на специални части на САЩ с военна авиация е открита в сирийската провинция Алепо. Базата е открита на територията на сирийско-френския циментов завод „Лафарж” в кюрдския регион Кобани в Северна Сирия, съобщава rusvesna.su.Разпространени са спътникови снимки, на които се вижда военната авиация – военни и транспортни хеликоптери, както и щабни, складови и други постройки.
 
На снимка се виждат добре 2 военно-транспортни хеликоптера, 2 два десантни конвертоплана (самолет-хеликоптер) и един ударен хеликоптер на ВВС на САЩ.

Те са:
AH-64 Apache – основен ударен хеликоптер на армията на САЩ от средата на 8-те години на миналия век.
 
BlackHawk („Черен ястреб”) — американски многоцелеви хеликоптер за специални и спасително-издирвателни операции.
 
V-22 Osprey — американски конвертоплан, съчетаващ предимствата на самолет и хеликоптер. Може да превози от 24 до 32 десантчици.

Заводът „Лафарж”
 
Известно е, че сирийският циментов завод Jalabiya е един от най-съвременните и най-големите в Близкия изток. Той влиза в холнинга  Lafarge, станал световен лидер в производството на цимента след сливането на „Лафарж с швейцарската Holcim.
 
Циментовият завод Jalabiya бе купен от Lafarge през 2007 г. Френската компания го купи още в стадий на строителство.
 
Наскоро във Франция се разрази скандал, след като стана известно за сътрудничество между компанията Lafarge с „Ислямска държава”. След началото на войната ръководството на френската компания е започнало да води електронна кореспонденция с ислямистите. Такава е била водена до септември 2014 година.
 
В писмата ръководството е молило ислямистите да позволят заводът да работи в замяна на преференции. Освен това, директори на компанията многократно са преговаряли лично с терористите.