Д-р Лъчезар Арабаджиев е завършил Медицинския институт в Плевен през 1987 година. Веднага след това започва работа като лекар в Бърза помощ-Русе, а впоследствие се прехвърля в Първо вътрешно отделение в Многопрофилната болница. През следващите години взема специалностите вътрешни болести и нефрология. От 2015 година работи като нефролог във Вътрешно отделение в МБАЛ „Медика“.


- Д-р Арабаджиев, какви болести на бъбреците причиняват горещините, на които сме свидетели през последната седмица?
- Високите температури на въздуха водят до загуба на течности в човешкия организъм и обострят почти всички хронични бъбречни заболявания, които даден пациент има. Най-вече това се отнася до възпалителните болести, бъбречната недостатъчност, което е едно опасно състояние особено през юли и август, повишават се стойностите на креатинина. 
- Защо точно през юли и август бъбречната недостатъчност е особено опасна?
- Това е усложнение на всички бъбречни заболявания, защото е краен стадий на развитие на нелекувано във времето бъбречно заболяване. То може да протича на тласъци - на ремисия и връщане на заболяването, което се дължи на дехидратиране на организма от загуба на течности. Много често тези тласъци не връщат нормалното състояние на бъбрека и остава една остатъчна увреда. Затова пациентите трябва да пият повече течности през летния сезон и особено през юли и август, за да не допуснат да се стига до усложнения. За препоръчване е да се пият до 3 литра вода дневно, като не е задължително тя да е минерална.
- Създаденият с годините мит, че консумацията на бира помага за нормалното функциониране на бъбреците, валиден ли е?
- Не и затова този метод не се препоръчва официално от медицината. Бирата има обратен ефект, защото увеличава отделянето на вода от организма. Например, ако човек изпие половин литър пенлива течност, той отделя много повече вода при уриниране и на практика се получава така, че в организма влиза половин литър течност, а се отделя поне литър.
- Възможно ли е човек без заболяване на бъбреците в горещините да получи бъбречна криза?
- Възможно е при положение, че не пие почти никаква вода или други течности, а в същото време е подложен на трудоемка работа на слънце, която предизвиква много изпотяване. В такива случаи тези хора изпадат в бъбречна недостатъчност, която се преодолява без последици с вливане на течности в болница.
- Кои други бъбречни заболявания са рискови през лятото?
- На първо място измежду другите заболявания на бъбреците, които могат да се обострят през този сезон, е каменната болест. Това е болест с много сложна генеза. Причините могат да бъдат вродени или поради начина на хранене и живот. Предразположените по наследство много трудно могат да се излекуват, защото това са генетични дефекти, водещи до отделяне на по-голямо количество различни вещества, които кристализират в урината. Това, което може да се промени обаче, е начинът на хранене. Разбира се, на първо място е приемът на течности. Пак повтарям, колкото по-малко вода пием и отделяме по-концентрирана урина, толкова по-лесно различните вещества кристализират и водят до образуване и нарастване на камъни. Това може да стане и ако хапваме повече месо. С една дума, през летния сезон е препоръчително да бъдем повече вегетарианци и да пием повече течности, за да не образуваме камъни в бъбреците.
- Как става премахването им?
- Първо трябва да кажа, че в зависимост от размера се избира начинът на тяхното премахване. Ако те са под сантиметър, могат да се изхвърлят спонтанно чрез голям прием на течности, санаториално лечение, повече движение. По-големите се премахват чрез разбиване, което се прави от уролози, а най-големите се изваждат с операции. 
Има един вид камъни, които са сравнително най-благоприятни, защото се разрушават с медикаменти и диета. Те се наричат уратни и се образуват при повишено съдържание на пикочна киселина, което е характерно за хора с подагра. Всички останали се лекуват или с операции, или с разбиване, което се прави в много болници в страната, включително и в „Медика“.
- Някои пациенти уринират кръв. Това свързано ли е с бъбреците?
- Когато камъкът тръгне от бъбрека към уретера, започва да дразни тъканите и може да се получи кървене. Ако той попадне в пикочния мехур, пациентът също уринира кръв, но и при двата случая това е придружено с болка. Тогава уролозите предприемат манипулации, при които в уретера се поставя стенд, който връща камъка нагоре към бъбрека, а по-късно го разбиват. Ако камъкът е ниско долу, те го изваждат със специални бримки. Същото важи и за камък в пикочния мехур. При положение, че болният няма болка, това е симптом за раково заболяване на други органи.
- Какво медикаментозно лечение се назначава на пациенти с проблеми в бъбреците?
- Съществуват много билкови медикаменти, които имат доказани ефекти в лечението на бъбреците при малки камъчета. Те обаче трябва да се приемат по лекарско предписание. Антибиотиците се използват масово при по-големи камъни, защото те водят до инфекции. При възпалителното заболяване пиелонефрит лечението задължително е чрез антибиотик. Това е възпаление на чашките и легенчето на бъбрека, което ако не се лекува, унищожава целия бъбрек и се стига до неговото отстраняване. Пиелонефритът има известно полово диференциране - жените страдат от него в по-млада възраст, а в по-напреднала поваля мъжете.
- Какви са препоръките ви към русенци за предотвратяване на бъбречни кризи в горещините?
- Да се приемат повече течности, да се консумират по възможност по-малко червени меса, да не се приемат никакви колбаси и поне ден-два в седмицата да се похапват постни храни. Алкохолът също трябва да се ограничи, защото предизвиква по-голяма загуба на течности от организма.