Две от подадените общо 290 молби за еднократните помощи за първолаци не са одобрени и родителите няма да получат 250-те лева. Това обяви вчера юрисконсултът на регионална дирекция „Социално подпомагане“ Благомил Благоев. След като били разгледани първите депозирани заявления, 130 от тях са одобрени. Отхвърлените две заявки са на семейства, чиито доходи надвишават изисквания минимум, обясни Благоев.
От 1 юли тази година границата за допускане вече е 400 лева, вместо дотогавашните 350 лева на член на семейство. В момента специалистите разглеждат другите 160 заявления, като едновременно с това продължава и приемът на документи. Крайният срок изтича на 15 октомври. 
В Русе 218 родители са отправили искане за социалната сума за подготовка на първокласниците. В Бяла те са 421 във Ветово са 19, а в Две могили - 9. Парите се отпускат само за деца, които за първи път са записани в първи клас, уточни Благоев. И предупреди, че след първия учебен ден на 15 септември социалните експерти започват проверки по училищата. Ако те установят, че детенце, чиито родители са взели 250 лева за тетрадки, школска раничка, обувки и прочие, не ходи редовно на занятия, майката и таткото ще бъдат длъжни да върнат взетата сума.