Готова е първата част на първия екологичен кадастър на община Русе. Какво е това, каква е целта и какви са очакванията от него? Ето какво разказа за „Утро“ директорът на общинската дирекция „Екология и транспорт“ проф. Любомир Владимиров. 
„Основната цел на екологичния кадастър е да създаде система за управление на качеството на атмосферния въздух на територията на община Русе и да даде на русенската общественост максимално пълна и обективно обработена информация за замърсяването на нашия град. Подобен екологичен кадастър за първи път ще бъде създаден в България, Русе отново ще бъде първи сред другите градове“, обясни Владимиров.
Екологичният кадастър включва
четири основни задачи
Първата е създаването и поддържането му, като проф. Владимиров предвижда да бъдат поканени и специалисти от РИОСВ-Русе в попълването на кадастъра. Тук са включени източниците на замърсяване на въздуха и тяхното кадастрално разположение, видовете замърсители и емисии.
„Вече беше показана тази „чернова“. След доста размишления между нашите специалисти решихме да направим картографирането като слой от изграждащата се в момента ГИС система на община Русе, защото така ще бъде най-удобно за всички - да не бъде отделна карта. Представени са 66 предприятия с техните географски координати на територията на община Русе, като за някои от тях е въведена и по-подробна информация за производство, суровини, които използват, а по-късно ще бъдат включени и снимки. Идеята е гражданите да знаят къде се намира едно предприятие и неговите основни характеристики“, разясни проф. Любомиров.
Цялата информация, която ще бъде предоставена на гражданите, е взета от РИОСВ-Русе и Министерството на околната среда и водите. „Тоест, 
вместо да се пишат молби, запитвания и прочие до институции, информацията ще бъде достъпна „свободно, бързо и през телефона“
категоричен е директорът на „Екология и Транспорт“.
„Показваме и даваме съвсем обективна информация, не обвиняваме никого и не сочим с пръст“, подчерта проф. Владимиров.
Въпреки това, изглежда, повечето предприятия на територията на община Русе са предпочели да не предоставят информация. Още през март 2021 година във временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух и за отпадъците в община Русе, бе обсъден план за изработването на този кадастър. Тогава бяха потърсени 20 предприятия за доброволно предоставяне на информация. 
„Имаше дискусия с предприятията, това забави много работата с кадастъра. Бяха съставени анкетни писма, в които всяко едно предприятие може да си направи самооценка. Разпратихме анкетата към най-големите производства в града, за които се говори, че са източници на неприятни миризми или замърсители, за да покажат самите те, че няма какво да крият. В анкетата те сами трябваше да си поставят оценка, да опишат какви суровини постъпват и как се обработват, каква продукция излиза и какви са вредните емисии, които отделят в процеса. Имаше и графа дали имат съставени актове от РИОСВ-Русе за нарушения. Цялата тази комуникация отне няколко месеца и 
с много устойчивост от наша страна получихме самооценката на 4 предприятия от общо 20
които бяхме потърсили“, разказа директорът.
Отзовалите се фирми са „Олео Протеин“ ЕООД „Топлофикация Русе“ АД, „Линамар“ ЕООД (бивша „Монтюпе“), „Оберьостерайхише Биодизел България“ ЕООД.
Втората заложена в екологичния кадастър задача представлява оценка на заболеваемостта на населението и рисковете, свързани с промените в природата. Това изяснява влиянието на околната среда върху здравето на русенци. Информация ще бъде поискана от РЗИ, Министерство на здравеопазването и други институции.
„Ние ще анализираме информацията и ще бъде представена заболеваемостта по населени места, например по белодробни заболявания, ракови заболявания вследствие на замърсяването. В града ще може да се представи по квартали“, обясни проф. Владимириов.
Третата задача в кадастъра директорът определя като основна, а това е 
прогнозиране на степента на вреда на околната среда
в резултат на всички събрани данни.
Четвъртата задача е поддържането на базата данни.
„Можем да включим и информация за вероятно трансгранично замърсяване над града, но ще ни трябва помощ от Румъния. Горенето на стърнища създава дискомфорт на гражданите на Русе“, добави проф. Владимиров. 
Екологичния кадастър има за цел да предостави на русенската общественост достъп до информация за замърсяването на община Русе. В една система ще бъдат документирани местоположението, границите и интензитетът на емисиите на вредни вещества, причинени от различни дейности - индустриални, транспортни и дори битови.
„В бъдеще ще могат да бъдат създавани екологично съобразни планове за устройването на територията на Русе. Чрез кадастъра ще бъде предоставена информация за общинското управление, устройственото планиране и дори и за бъдещи инвестиции“, убеден е проф. Владимириов.
Какво е готово към момента?
„Първата част е готова и мисля, че ще е достъпна, преди да е готов целият кадастър, правим всичко възможно това да се случи в рамките на близките месеци. Работата по екологичния кадастър е постоянна. Към момента са анализирани над 200 000 единици“, каза директорът и потвърди, че в работата се включват и студенти от Русенския университет.
На заседание на Обществения съвет по околна среда кметът Пенчо Милков информира участниците за прогреса по разработката на екологичния кадастър.
В тази връзка проф. Любомир Владимиров допълни: „Създаването на Обществения съвет по околна среда предвижда и участието на самите граждани в бъдещи посещения и проверки в производствата. При проверките на Община Русе винаги всеки гражданин може да стане свидетел съвсем официално при установяването на нарушение.