Няма сериозен мигрантски поток от Украйна по българо-румънската граница, стана ясно на свиканата извънредна среща от областния управител Анатоли Станев с представители на местната и държавната власт от региона. Спокойната засега обстановка на Дунав мост не налага спешни мерки. През следващата седмица се очакват указания на национално ниво, които да дадат отговор на въпросите кой как трябва да реагира при усложняване на международната обстановка и увеличаване потока от бежанци към страната. 
От началото на руската агресия на 24 февруари до края на изминалата седмица през северната ни граница у нас са влезли малко повече от 25 000 украинци. Над 9000 от тях са минали през Дунав мост, като от четвъртък се наблюдава тенденция за леко увеличаване на влизащите в страната ни от Румъния. 
На място работи подкрепителен пункт на БЧК, който раздава вода и храна на бежанците от войната. Има идея за създаване и на хранителна банка, която да се поддържа от доброволци на Червения кръст. Община Русе се ангажира с осигуряване на лaптoп и тeлeфoн, зa дa мoгaт бягащите от войната дa се свържат c ocтaнaлитe в poдинaтa им близки. Пoдгoтвят ce и бpoшypи c инфopмaция за местоположението на бoлници, aдминиcтpaтивни cгpaди, мaгaзини и дp. Общинската администрация обяви и телефони за връзка с всички, желаещи за предоставящ място за настаняване. Те могат да го направят на 082/881 769 и 082/881 702. Във фейсбук беше създадена и група „Русе помага на Украйна“, която също координира помощ за бежанците след участващите в нея над 860 души.
Подадените от украинци молби за закрила в страната са над 70, около половината от тях са постъпили на границата в Русе. Всички те са на хора, които не притежават необходимите документи за пътуване. Никой от тях не е имал нужда от допълнителна помощ, като настаняване и изхранване, нито е останал на територията на областта.
Данните на Регионалната здравна инспекция сочат, че в случай на необходимост лечебните заведения могат за своя сметка да лекуват до 96 украинци. От предвидените легла 18 са за деца.                  У