Повечето украинци, влизащи у нас през Дунав мост, преминават транзитно през Русе. Това коментира пред БТА кметът Пенчо Милков. 
Досега само две украински семейства са настанени в общинския кризисен център. Има и отседнали в хотели. 
На разкрития от кметството телефон за подкрепа са се обадили 138 украинци. 
„На него се дават разяснения по всички въпроси. Хората питат за начините за настаняване и пребиваване в България, какви са изискванията, къде могат да отседнат, как да получат храна, къде са хотелите и на какви цени“, обясни Милков. 
Общината е осигурила разклонители, лаптоп и телефон на „Дунав мост“, за да могат пътуващите да установят връзка с близките си в родината. Подготвена е и карта с полезна информация, която да насочва гражданите към болници, административни сгради, магазини, аптеки и други.
През предходното денонощие през граничния пункт при Русе у нас са влезли около 2700 украинци. Огромен процент от тях са декларирали, че преминават през България транзитно. 
„Имаме добра организация и всички мерки са координирани в момента. Няма хора, които да не са обгрижени и да създават някаква критична обстановка. Готови сме при нужда да приемем деца на украинци в яслени групи и в детски градини“, каза кметът.
Областният управител на Русе Анатоли Станев коментира, че няма данни за мигрантски натиск към момента. 
„Всеки ден сме на пункта и ситуацията е спокойна“, обясни той след поредната проверка на място. 
По думите му от началото на военните действия в Украйна през Дунав мост при Русе у нас са влезли около 20 000 украинци. Огромна част от тях преминават транзитно през България.