Терористичната заплаха, митрантската криза и реакцията на турските власти към преврата бяха теми на днешната пресконференция на германския канцлер Ангела Меркел.

Правителството на Германия ще направи всичко, за да проследи и привлече към отговорност организаторите на атентатите неотдавна в Европа и Германия, увери тя.

По думите й властите ще обсъдят въпроса къде може да се въведат допълнителни мерки за сигурност. Терористите „сеят страх и омраза между културите и религиите. Не приемаме това“, посочи канцлерката, добавяйки, че цивилизационното общество трябва да защитава совите ценности, своя морал. "Убийците искаха да подкопаят нашето чувство за общност, нашата откритост и желанието ни да помагаме на хората в нужда", изтъкна канцлерът.

Германия ще се справи с мигрантската криза, въпреки последните терористични актове в страната и Европа, заяви още канцлерът Ангела Меркел. Тя категорично отхвърли призивите за промяна на политиката си на гостоприемство към бежанците. През август миналата година, когато бе кулминацията на мигрантската вълна, тя произнесе фраза, която стана нарицателна: „Ние ще се справим с това“. "Днес, както и тогава, аз съм убедена, че ще може да се справим с тази историческа задача – става дума за предизвикателство от исторически мащаб в по време на глобализацията. Ние ще се справим с това. И през изминалите 11 месеца ние вече направихме твърде много", изтъкна ръководителката на германското правителство.

Миналата седмица в страната имаше терористични прояви, извършени от бежанци.

Меркел си прекъсна отпуската, за да общува с пресата на фона на тези нападения.

Тя обаче отклони въпроса дали отново ще се кандидатира за канцлер.

Ръководителката на правителството в Берлин призова също Турция трябва да спазва "принципа на съразмерност" след опита за преврат, а отговорът спрямо превратаджиите трябва да бъде адекватен.

„В една правова държава има принцип на съразмерността, този принцип трябва да се спазва при всички обстоятелства“, изтъкна тя. По думите й този принцип може би „не винаги стои в центъра и аз говорих за това с турския президент Реджеп Ердоган“. Това е важно с оглед на факта,че в Германия живея три милиона души с турски корени, поясни канцлерът.