Премиерът Бойко Борисов лично присъства на въвеждането в експлоатация на жилищна кооперация, санирана по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ в София, предаде БГНЕС.

Обновителните дейности по сградата са финансирани от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013. И този път Бойко Борисов не пропусна да каже, че тази програма се контролира най-добре, заради контрола на самите собственици на жилища. Премиерът съобщи, че е бил поканен на събитието от живущите в санираната кооперация. „Затова съм дошъл, да не кажете, че сме го организирали ние. Наплашен съм от всичко вече”, каза той. А хората му отговориха, че са искали да дойде, защото Борисов, правителството и министър Лиляна Павлова направили това за тях и им благодариха за грижите.

Премиерът явно се беше впечатлил от репортаж за Монтана по телевизията, в който домоуправителката е заявила, че са подали документи за саниране, но последният вход не се включил, защото им казали „държавата ще им вземе апартаментите”. Бойко Борисов помоли медиите да обяснят на хората, че „тези, които ги лъжат и ги подвеждат след това, хората тежко плащат за това”. Той се обърна и към „тия мили хора от Монтана”: „Тия, които са ги лъгали, да отидат пак да им гласуват за тях. Сега техният блок, щеше да изглежда като този, а не да им падат камъни по главите, но човешката глупост нищо не може да я компенсира, нищо“. Борисов истински ги съжалява, сега кога ще им дойде ред и… сигурно има 2-3 хиляди блока пред тях. „Да знаят какво са им причинили, тези, които са отишли от БСП да им кажат, че държавата ще им взема апартаментите. А представете си, що за глупост е това, да им повярваш”, разсъждава Борисов и каза, че програмата е може би „най-най-най-подпомагаща хората”.

Регионалният министър Лиляна Павлова съобщи, че над 200 блока са готови и отделно още 2000 блока са в процедура. Тук премиерът направи извода, че сега разбира, ”защо им е криво”. „Сега разбирам колко им е криво, защото тия хора сега като разбират там, че никой не им взима апартамента, нито им вдига данъците, нито им прави нещо…”, каза той.

На събитието, което беше озвучено от барабанисти, се раздаваха награди – плакети. Имаше и благодарности за „най-важния човек”. „Този, който всъщност от моята гледна точка наистина промени България. Както казва един английски политик: няма лява и дясна политика, има правилна и грешна”, каза един от присъстващите.

Премиерът побърза да уточни, че не се познава с този човек, който впоследствие си спомни, че се е ръкувал с Борисов в Париж, когато той е бил в посолството ни във Франция. Заради създалата се ситуация премиерът каза, че сега ще завалят коментарите: „Борисов си довел, да му говорят, да му правят реклама….”. Мъжът отрече, а по-късно министър - председателят получи и ключ за входната врата.

Защо тази сграда е толкова важна, че премиерът бе тук днес? На този въпрос регионалният министър Лиляна Павлова отговори така: „Тази сграда е от последните, които приключихме и довършихме с европейската програма. Тази е и най-старият блок, който правим – на 77 години“.

На церемонията по откриването присъства и Росица Николова. Тя живее в съседна сграда, която също е санирана. Тя искаше да говори с министър Павлова и да й покаже свършената работа, но от прозореца на нейния апартамент, където гледната точка е друга. „Тук хвърчаха огромни греди, парчета от тухли, керемиди по оградата. Санираната ни фасадата има две дупки”, каза Росица Николова.

След като отговорите на въпросите на медиите Павлова я чакаше и съседка, която искаше да покаже й покаже работата, която е свършена от нейния прозорец, където има друга гледна точка. Чуха я медиите и тя каза, че са хвърляли отгоре, целият покрив го съборили, без необходимия ръкав, по който да се спускат. „Тук хвърчаха огромни греди, парчета от тухли, керемиди по оградата. Санираната ни фасадата има две дупки”, каза Росица Николова. Тя иначе лично се радва за санираната сграда, работниците били перфектни, но предприемачът, според нея си спестил нещо от технологията, което на тях навредило.

Росица Николова каза, че е писала до няколко институции, а представител на МРРБ на място каза, че на дамата е отговорено. „Всичко, което е направено по време на строителството като вреда или като щета е коментирано и отстранено от строителя”, каза представителят. А Николова показа на медиите как е компенсирано... ”Разберете ме правилно: Европа плаща, за да ни стане на нас по-добре и ние трябва да се възползваме от това, но едновременно с това трябва да се научим да работим по европейски”, каза живущата в района жена.