Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу оцени високо нормализирането на отношенията с Русия и даде допълнителни разяснения свалянето на руският самолет на 24 ноември, за което той лично е дал заповед.

"Днес смятам за правилен руският вектор на нашата политика. Сближаването с Русия е естествено и необходимо", заяви той в интервю за турската телевизия Ен ти ви. Давутоглу добави, че консултациите с Казахстан и Азербайджан са изиграли положителна роля за разрешаването на двустранната криза след свалянето на самолета.

Давутоглу бе премиер при инцидента от 24 ноември. Напоследък турски официални лица твърдят, че решението за свалянето на самолета е било взето от турския пилот. Но още на 24 ноември Давутоглу обяви, че лично е дал заповед за свалянето на руския самолет. Съответно турската общественост видя несъответствия във всичките тези заявления.

„Помислете доколко е реално да се вземе решение ако става дума за нарушение в рамките на 14-17 секунди. Положението беше такова, е след 2012 година, когато в Сирия бе свален наш самолет, ние променихме правила за реагиране при заплаха“, припомня бившият премиер. По думите му, след като руската авиация влезе в Сирия през септември 2015 година и заради „зачестилите случаи на нарушение на въздушното пространство бе решено тези правила да се обновят от 10 октомври. Преди това за заплаха се вземаше приближаването на сирийската авиация, но от октомври като заплаха започнаха да се смятат всички летателни апарати, приближаващи границата. Ние съобщихме на руската страна за тези правила“, изтъкна Давутоглу, като отново припомни, че заповедта е била издадено от него, както бе казал и на 24 ноември. Той добави, че едва след инцидента са му казали, че „с голяма степен на вероятност това е бил руски самолет“, а станалото „е било изключително въпрос на защита на въздушното пространство на Турция в рамките на правилата за реагиране“.

Руската страна твърди, че сваленият самолет се е намирал на сирийска територия и „не е имало нарушаване на въздушното пространство на Турция“.