29-годишният молдовски гражданин Иван Ц. е шофьорът, който опитал да прекара в петък срещу събота през нощта контрабандни цигари за 750 000 лева. Вчера прокуратурата поиска той да бъде задържан за постоянно в ареста, а Районният съд на първа инстанция прецени, че това е най-адекватната мярка. Решението може да се обжалва.
Иван бе хванат след проверка на бдителен митнически служител. Заради съмнение, че водачът на румънското „Рено“ преминава през Дунав мост без товар последвала проверка, която показала, че това не се случва за пръв път. Следващата стъпка била минаване през скенера и там бил открит хитрият тайник, създаден чрез изграждане на втора стена в ремаркето на тира. В тайника бяха открити 100 000 кутии с 2 милиона безакцизни цигари. Благодарение на този удар по-късно беше разкрито и депото за акцизната контрабандна стока, в което са задържани още 1 500 000 нелегални цигари за над 560 000 лева. Това се оказа склад в софийското село Нови хан, собственост на бившия зам.-шеф на НСС и ДАНС Иван Драшков, който обаче заяви пред столичен вестник, че е дал помещението под наем и няма нищо общо със случая.
За контрабандата задържаният молдовец може да бъде наказан с между 2 и 8 години лишаване от свобода.
Съдът обърна внимание, че има данни, че младият мъж е участвал в стройна престъпна схема и тъй като е чужденец, може лесно да избяга от правосъдието, ако не бъде вкаран за постоянно в ареста. Отделно Иван знаел, че в теглото на карания от него камион имало разлика от 2 тона. Това разминаване той обяснил с факта, че бил заредил гориво. По-късно обаче се оказало, че причината е в нелегалния товар