Полети на руски самолети без включени транспондери, без отличителни знаци и без предварително заявени полетни планове са документирани от българските Военновъздушни сили и от системата за противовъздушна отбрана на НАТО.

Това се казва в позиция на Министерство на отбраната след случаите на неизпълнение на международни норми във въздухоплаването от руски самолети над акваторията на Черно море. От българското военно министерство считат за необходимо да информират българската общественост, че съгласно международните регламенти на Европейската агенция за гражданско въздухоплаване и регионалното Споразумение за разпределение на въздушното пространство над Черно море, за всяка страна е определен регион за полетна информация, отговорност и контрол (за България Flight Information Region Sofia – FIR Sofia). Този регион има координати в акваторията на Черно море далеч извън морското и въздушното пространство на страната.

В тази връзка изнесената информация от Министерството на отбраната не е свързана с нарушение на въздушното ни пространство, което би изисквало нота за протест, а е свързана с полети на руски самолети. Те са били без включени транспондери и без предварително заявени полетни планове. Има случай и на полет на самолет без отличителни знаци. Всички те са документирани от Военновъздушните сили на Република България и от системата за противовъздушна отбрана на НАТО. Българските ВВС стриктно изпълняват международните въздухоплавателни норми.

Министерството на отбраната на Република България не оспорва правото на самолети от ВВС на друга страна да извършват полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море, включително и в региона за контрол на полети на България (FIR Sofia) при спазване на международните въздухоплавателни норми, казват от министерството на Николай Ненчев.

В заключение от Министерство на отбраната заявяват: МО не търси конфронтация с никого. Изразяваме загриженост за поддържането на взаимно уважение и доверие между черноморските страни при осъществяването на полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море.

БГНЕС припомня, че вчера Кремъл отрече нарушения на българската зона на отговорност във въздушното пространство на НАТО.

Официалният представител на руското военно ведомство генерал-майор Игор Коношенков каза, че е хубаво да се чуят пояснения „колко далече от въздушните граници на България се простира "въображаемата зона на отговорност във въздушното пространство на НАТО?”. Представителят на руското министерство на отбраната посочи, че руски самолети планово изпълняват полети над акваторията на Черно море, но маршрутите им са в пълно съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води. Освен това, изтъква Коношенков, всички полети се изпълняват само с включени транспондери.

В неделя Николай Ненчев заяви по Нова телевизия, че четири пъти през миналия месец руски военни самолети с изключени транспондери са навлизали в т.нар. „българска зона на отговорност” във въздушното пространство на НАТО. Според Ненчев България е поискала обяснение от Москва за нарушенията, наричайки инцидентите „провокации към България и нейните ВВС”. Ненчев също така каза, че „се вземат превантивни мерки”.