Русе за пореден път ще даде живот на безпрецедентно събитие, което със сигурност ще бъде отбелязано като едно от знаковите в изкуството. През ноември на сцената на Русенската опера ще бъде направена сценичната премиера на операта „Нострадамус“, написана от голямото име в съвременната българска музика Николо Коцев. 
Всъщност творбата, фокусирана върху мистичния средновековен прорицател, за когото се говори, че е предрекъл множество катаклизми, драми, войни и премеждия в целия свят, Коцев е написал преди доста години. През 2001 година операта Nikolo Kotzev‘s Nostradamus е издадена на двоен диск и още с появата си предизвиква бляскави отзиви в световната музикална критика. Нещо повече - продажбите на двойния албум вече са минали бройката от 50 000 копия, които са притежание на почитатели от няколко континента. Сред оригиналните участници в студийния запис са легенди като Глен Хюз, Джо Лин Търнър, Алана Майлс, Дуги Уайт, Йорн Ланде и други, а в ритъм секцията участват музикантите от „Юръп“ Иан Хаугланд, Мик Микаели и Джон Левен.
Русе със сигурност не е избран случайно за световната премиера на рок операта
Да припомняме ли, че е традиция в Града на Дунава за първи път в България да оживяват на сцена прочути оперни творби, в това число и такива произведения, които предизвикват не само възхита, но и озадачаване, скепсис, дори неприязън?! Само през последните няколко години тук се родиха оперни спектакли, които със сигурност се възприемат нееднозначно от публиката и от критиката - но и със сигурност не оставят разнодушни нито едната, нито другата. Достатъчно е да споменем „Нос“ на Дмитрий Шостакович /който донесе и куп награди на оперния театър/, „Процесът срещу Мерилин Монро“ на Роланд Баумгартнер, „Орфей“ на канадеца Джон Робъртсън, както и най-скорошния пример - „Човешкият глас“ на Франсис Пуленк, която русенски творчески екип постави, като направи дамската роля мъжка и така върна познавачите на творчеството на френския поет Жан Кокто към факта на неговата хомосексуалност. 
И ето, сега предстои още едно изкушение за сетивата на русенските меломани, които вече имат отгледан вкус към добрата арт провокация. 
Работим от два месеца по предстоящата премиера, каза за „Утро“ директорът на русенския театър 
Орлин Дяков, който е режисьор на Николокоцевия „Нострадамус“
Към него се обърнали директорът на операта Найден Тодоров и авторът с предложението именно Дяков да режисира спектакъла. Вече сме имали 4-5 срещи с Николо, на които продължаваме да уточняваме какво ни предстои, каза русенецът. В началото на август двамата отново ще се срещнат, за да работят върху либретото в светлината на бъдещия спектакъл. Половината вече сме разкадровали, работи се стъпка по стъпка, тъй като спектакълът сам по себе си е сложен, а и действието ще се развива едновременно на четири точки - на основната сцена, на екран във вид на мултимедия с театър на сенките, на рок сцена с групата рок музиканти, като музиката ще се изпълнява и от оркестъра на Русенската опера, обясни режисьорът. Ще има много танци, класически балет, жестомимичен театър. Спектакълът се подготвя като много богато на театрални техники представление, те ще  изразяват динамично богатството от послания, заложени в либретото. Най-вероятно от 20 октомври ще започнем репетиции на сцена, за да се подготвим за премиерата, уточни Орлин Дяков. 
Световната премиера на творбата, предвидена за 18 и 19 ноември в салона на операта, се посвещава и на 450-годишнината от смъртта на прочутия французин Мишел де Нострадамус. В постановката ще участват Александър Атанасов като Нострадамус, 
Звезди Керемидчиев от група „Ахат“ е Инквизитора
Амалия Ненова, а също шведите Бьорн Лодин, Томас Викстрьом и Бланка Низик, както и турчинът Мехмет Кая. Разказвачът ще бъде актьорът Ненчо Балабанов.
Разбира се, в постановката на рок операта ще участва и групата на Николо Коцев „Кикимора“, към която  ще се добавят и двама гости - така че съставът ще бъде Николо Коцев - китари, Пламен Чепанов - китари, Антоний Георгиев Тонто /също от „Ахат“/ - клавишни, Радослав Тодоров - клавишни, Николай Тодоров - ударни, и Николай Цветков - бас. 
Оркестърът, хорът, балетът, както и хореографията и костюмите са на Русенската опера. Диригент ще бъде Найден Тодоров, сценографът е русенският художник Иван Иванов-Йоаний, а музикален директор на спектакъла е самият Николо Коцев.
„Топлата връзка“ между Николо Коцев и Русенската опера не е възникнала на празно място. Музикантът и русенският културен институт си партнират в различни нетрадиционни за класическото понятие „концерт“ изяви най-вече по време на Моцартовите празници в Правец, в които Русе е сред основните участници. 
Тази пролет имаше още едно арт събитие на операта и Николо Коцев 
Оркестърът и хорът в навечерието на празника на българската култура и духовност 24 май изпълниха за първи път симфонично-хоровото произведение на рок музиканта „Асеневци“. Творбата, създадена към спектакъла „Звук и светлина“, се състоя в голямата зала на музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново.
Нострадамус е може би едно от най-известните имена, преминали през вековете и достигнали до наши дни. Особено популярен става той в последните няколко десетилетия, когато негови пророчества се цитират по различни поводи. Мистична или пророческа фигура, ясновидец или гадател, астролог или преди всичко велик лекар - Мишел дьо Нострадамус е оставил интригуващи записки, в които читателите от следващите десетилетия и векове откриват 
предричания на страшни събития, катаклизми и промени
В три действия в операта на известния български рок музикант и композитор Николо Коцев са описани събития от живота на Нострадамус и някои негови предсказания, като мистичността е основно действащо лице в произведението. Композиторът започва през 1997 година да пише своята творба, в която обединява класически и съвременни похвати. Работата по произведението продължава три години - до 2000 г. Както самият автор признава в едно от своите интервюта, в някои от важните моменти на творбата има много добре улучена музикална драматургия за действието, което се развива в момента.
Пред БГНЕС Николо Коцев обяснява, че прави рок опера за Нострадамус не заради политика или скрити помисли, а защото се е впечатлил от свръхестествената способност да предсказва бъдещето. Той припомня, че гадателят владеел няколко езика и е бил добре запознат с научните постижения в няколко от важните сфери на познанието, а своите предвиждания за бъдещето е правел в кодиран стил. Част от тези предсказания, които доказано са се сбъднали, са в основата и на самата опера, като в либретото са застъпени и основни моменти от биографията на средновековния учен. 
Композиторът припомня, че 
Нострадамус е предсказал смъртта на Анри II, Първата и Втората световна война
разтърсили човечеството през 20 век. Според някои в пророчествата на Нострадамус се съдържа дори и падането на кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. в Съединените щати. 
„Така че съвсем доказани са десетки от неговите предсказания, а други може би все още не сме успели да изтълкуваме и не знаем, че става въпрос за тях. Има стотици, ако не и хиляди тълкуватели на Нострадамус и днес. Естествено, повечето от тях се опитват да свържат нещата в своя полза, за да могат да кажат, че са открили някакво негово предсказание, но познатите от Нострадамус събития са съвсем явни и никой не оспорва, че той действително е познал какво ще се случи“, казва Николо Коцев. По повод 450-годишнината от смъртта на Нострадамус той има и друга идея - да се преиздаде рок операта Nikolo Kotzev‘s Nostradamus  - този път като книга с либретото, снимки на солистите, заедно с двата диска, издадени през 2001 година, както и да се направи филм за начина, по който е създадена рок операта.