Военнослужащите, участвали по време на опита за преврат в нападението на хотела, в който се е намирал президентът Реджеп Ердоган, са имали заповед да го заловят жив, признал курсант от военната академия в Истанбул.

Седем военни, заподозрени в участие в нападението на хотела в Мармарис, са били задържани в югозападната провинция Мугла.

„Наредено ни беше да заловим президента жив. Това беше заявено на отряда от 27 души непосредствено преди операцията. Във военно-въздушната база ни беше наредено да сме в готовност за възможни сблъсъци. Това беше шок за нас, но си замълчахме и обсъждахме ставащото само помежду си.

Анадолската агенция цитира курсанта, че е бил отделен от групата и прехвърлен на друг хеликоптер. „Срещу никого не съм насочвал оръжие и не съм влизал в хотела”, заявява военнослужещият.

Той казва, че няма отношение към дейността на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, а е изпълнявал специално поръчение, поставено от капитан във военната академия. На курсантите било наредено да отидат в Мармарис и да изпълнят заповед на началника на генералния щаб, а целта на задачата не им е била казана.