Тамбурашкият оркестър „Русе“ към Общинския детски център за култура и изкуство бе сред основателите на първия международен Средиземноморски младежки оркестър в италианския град Порденоне. Задно с русенци в първия по рода си оркестър за струнни инструменти, на които се свири с перце, участваха младежи от Италия, Гърция, Македония и Израел. 
Диригент на мащабната формация беше Алекс Тимерман от Нидерландия, а художествен координатор и преподавател - Серджо Зиджоти от Триест. Поканата към русенци и тяхната диригентка Наталия Константинова дойде лично от мениджъра на проекта Артемисио Гавиоли, който е представител на Музикалната асоциация на инструменти, на които се свири с плектрум /официалното име на перцето/, и почетен президент на Италианската мандолинна федерация. 
Осемте младежи от тамбурашкия оркестър на възраст между 12 и 14 години представиха България, като изнесоха и самостоятелен концерт в Порденоне и бяха бурно аплодирани от публиката, а за догодина получиха покана да гостуват в Израел. Средиземноморският младежки оркестър изнесе три концерта в градовете Порденоне, Сан Вито ал Таляменто и Сачиле. Всички изпълнени творби са композирани специално за Средиземноморския младежки оркестър.    
Участието на русенци в първия Средиземноморски младежки оркестър стана възможно благодарение на подкрепата от община Русе по Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата.