Част от посланиците на Турция ще бъдат сменени във връзка с неуспешния опит за военен преврат, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу в интервю за частната телевизионна станция Haberturk TV.

Ден по-рано той обеща да прочисти министерството си от дипломати с връзки с организацията на Фехтуллах Гюлен, когото Анкара сочи за вдъхновител на метежа от 15 юли.

Пред репортери министърът описа, че гюленистите били превзели отдела за набиране на персонал в министерството, премахнали строгите изисквания за владеене на английски и направили тестовете такива, че да могат да ги вземат само техни хора.

"Как да работя спокойно, преди да съм прочистил министерството от тези предатели? Бихте ли поверили паметта и тайните на държавата на такива хора? Аз не бих", заяви Чавушоглу.

Досега не е имало съобщения за отстранени и уволнени от дипломатическото ведомство на Турция, но думите на министъра показват, че там е в ход подобна процедура и се проверяват предишни назначения.
Страни като Азербайджан са започнали да предприемат действия на своя територия срещу хората на Гюлен, а с Киргизстан разговаряме по този въпрос, добави Чавушоглу.

"Начинът, по който ще гледаме на една държава, ще зависи от това дали предприема действия срещу гюленистите. Очакванията ни от една братска страна са да не защитава опиталите да извършат преврат срещу брат ти. Би трябвало да ни покажете братското си отношение в такива трудни дни", каза дипломатът, който критикува европейските страни за предупрежденията им контрамерките в Турция да не се превръщат в масова чистка и нарушаване на човешки права.