Сирийският атентатор от Ансбах трябвало да бъде депортиран в България, съобщи говорител на вътрешното министерство, цитира Ал Джазира. 

При бомбена атака в германския град Ансбах късно снощи загина 1 човек, a 12 бяха ранени. Загиналият е атентаторът. 3-ма от ранените са пострадали тежко.

Взривът е избухнал в 22,30 часа в неделя пред заведение в центъра на града точно до входа на концерт на открито, на който по това време има близо 2500 посетители. Атентаторът опитал да влезе на концерта, но нямал билет и не го пуснали. Той се взривил пред входа.

Атентаторът е 27-годишен сирийски бежанец, дошъл преди две години в Германия, чиято молба за получаване на бежански статут е била отхвърлена преди година. Още не са ясни конкретните причини аз отхвърлянето, но бежанецът е познат на полицията като криминално проявен. Въпреки това той не е бил експулсиран в родината си, а търпян в Германия, тъй като заради гражданската война в Сирия германските власти връщат там само хора, извършили най-тежки престъпления като убийство и изнасилване.

Сириецът е живеел в бежански дом. Направил е два опита за самоубийство и по тази причина е бил приеман в психиатрия, каза Херман.

При взрива той е бил много тежко ранен, опитали са се да го съживят, но по-късно е починал.

Не е ясно откъде се е сдобил с взрив, това тепърва ще се уточнява. Бомбата е била и с метални частици, каквито се използват в дърводелството, за да има по-голям поразяващ ефект.

Все още не е ясно и дали атентаторът е действал от името на Ислямска държава. „За съжаление моето лично мнение е, че става дума за ислямистки атентат”, заяви Херман.

Сега е важно да се разбере с кого е комуникирал в последно време атентаторът и откъде е намерил взрива, посочи министърът. При тялото му е открит мобилен телефон, полицията го проучва.