В края на октомври или началото на ноември ще е готова интерконекторната газова връзка между България и Румъния и до края на годината ще може да се пренася природен газ между двете страни. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в събота, след като направи инспекция на строителството на междусистемната връзка със своя румънски колега Виктор Влад Григореску. Двамата посетиха работната площадка в град Мартен, където присъстваха още областният управител Стефко Бурджиев, народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев, зам.-кметът по устройство на територията инж.Димитър Наков, както и официални гости от Румъния.
Както стана ясно при посещението на двамата министри, едва сега започва решителният и най-труден етап от реализацията на проекта - полагането на тръбите под река Дунав. Както заяви Влад Григореску, сондирането от българската страна за прехода под река Дунав е започнало едва в петък, 22 юли. При завършване на тази част интерконекторът ще се свърже с румънското строителство, което също вече е започнало.
Именно този участък от 2,1 км под река Дунав спира реализацията на проекта вече трета година. Първият тръбопровод бе положен още през 2013 г. от тогавашния изпълнител - консорциум от румънски фирми. В началото на 2014 г. обаче стана ясно, че тръбите под реката са се сплескали и румънците не могат да се справят. Последва дълго търсене на нов изпълнител, избрана бе българска фирма, която обаче се отказа, преди изобщо да започне работата поради очакваните сериозни трудности. Едва през април тази година бе подписан нов договор за изграждането на участъка с австрийската фирма „Хабау“ в консорциум с холандската „Ахак“.
В събота българският енергиен министър изрази оптимизъм, че този път проектът все пак ще бъде завършен. Петкова каза, че е уверена в технологичните възможности на компанията, спечелила обществената поръчка за проекта, и че строителството на наземните части на интерконектора вече са готови. „Предстоящото строителство под реката беше много проблемно и е най-важната част от интерконектора“, заяви тя. 
Прави впечатление обаче, че срокът за завършване на интерконектора отново бе изместен за по-късна дата. Преди по-малко от месец, при посещението на румънския президент Клаус Йоханис в Мартен, бе посочен срок края на август-началото на септември. Сега той стана октомври-ноември. А предстои и изграждането на резервен газопровод със същия капацитет.
Проектът „Междусистемна газова връзка България - Румъния“ (IBR) се изпълнява съвместно от газопреносните оператори на двете държави - „Булгартрансгаз“ ЕАД и Националната газопреносна компания СНТГН „Трансгаз“ С.А. Той е разделен на три части: участък под река Дунав, наземна част на българската територия и наземна част на румънска територия. Връзката е с обща дължина 25 км, от които 15,4 км на българска територия, 7,5 км на румънска територия и 2,1 км подводен преход през р. Дунав. Максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. куб.м/год. с диаметър на тръбата 500 мм и работно налягане 54 бара. Проектът за междусистемно свързване на газопреносните системи на Румъния и България е на стойност 9,9 млн. евро, от които 35% се осигуряват от Европейската енергийна програма.