Системата за регистриране на пациенти с пръстов идентификатор всъщност представлява цифров ключ и може да се сравни с начина, по който например хората си осигуряват достъп до апартамента или колата. В случая се отключват данни за пациента благодарение на неговия индивидуален код. С въвеждането на тази система ще се увеличи контролът върху всички извършващи се лечения. Това заяви вчера директорът на Университетската болница д-р Иван Стоянов по време на демонстрация пред представители на медиите как функционира новата система за регистриране на пациенти.
Устройството, което работи с биометричния пръстов отпечатък, се свързва с лаптоп. Преди пациентът да бъде регистриран от болницата, се избират 2 от пръстите на ръцете му. Обикновено това са показалците на лявата и дясната ръка. 
Вчера пациентката Диляна Петрова стана една от първите, приети за лечение във Второ отделение по вътрешни болести чрез новата технология. Нейното участие в регистрацията включваше единствено предоставяне на лични данни на медицинското лице, което попълваше на компютъра информацията за нея, както и общо 6 пъти подаване на двата си пръста през четеца. Процедурата отне не повече от 4 минути.
Нямам никакви притеснения от използването на пръстовия идентификатор. Иновациите следват живота и бъдещето е в тях, заяви пред медиите Диляна Петрова.
Общо 3 устройства са доставени в русенската университетска болница. Освен във Второ вътрешно отделение, системата работи и в Ортопедията, и в Интензивно терапевтично отделение. Засега ръководството на болницата заяви, че няма данни пациенти да са отказвали регистрация посредством новия метод. Въпреки това обаче приемът не става само чрез пръстов идентификатор, а успоредно с него пациенти се регистрират и по традиционния начин - с лични карти. 
Официалното внедряване на системата е обявено за 1 октомври. Дотогава болницата има на разположение 2 месеца, в които да тества модерния продукт и да набележи вероятни негови недостатъци и софтуерни проблеми. Следващата стъпка е да се работи по създаване на електронно досие на заболяванията на пациентите, посочи д-р Стоянов.
Русенската болница е единствената извън столичните 4 медицински заведения, в която системата бе внедрена.