Полковник Али Язъдъжъ, главен адютант на турския президент Ердоган (при нас длъжността е секретар по отбраната - б.р.), признава, че е направил грешки в нощта на опита за преврат, но отрича да е бил замесен в него, съобщава Хюриет дейли нюз. Полковникът, който бе арестуван преди 5 дни като заподозрян превратаджия, е бил военно аташе в посолството в София в периода 2012 г. - 2015 г.

Докато давал показания пред прокурор, полк. Язъджъ бил запитан защо е избрал да отиде в Измир в нощта на опита за преврат вместо в Мармарис, където е бил на почивка Ердоган. "Не знам, отговаря той. Избрах Измир вместо Мармарис и това беше грешен избор. Съжалявам. но не приемам да бъда свързван с опита за преврат. не съм част от гюленсткия опит. Не общността на Фетулах Гюлен е организирала сватбата ми. Нямам никаква връзка с тази група", отговаря Язъджъ.

Питат го дали е правил опит да научи кода на самолета, с който Ердоган лети до Истанбул в нощта на 15 юли.

"Не съм питал за въздушния или радарния код на самолета, с който президентът летя до Истанбул. Не съм го научил, нито съм давал такава информация на някого. Готов съм на всякакво наказание, ако се докаже такова нещо", казва Язъджъ. той подчертава, че никога не се е срещал с Гюлен, не е посещавал домовете на общността и не е познавал нито един "брат" от нея. През цялото време нарича Гюлен лидер на терористична организация.