Зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова награди първенецът на Випуск 2016 на Националния военен университет "Васил Левски", лейтенант Ивона Стоилова. Родената в Кюстендил курсантка завършва специалност "Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване" със специализация "Тилови войски и горивосмазочни материали". Средният и успех от курса на обучение е Отличен 5.81, а от държавните изпити Отличен 6.00.

88 лейтенанти от випуск "Тутракански" получиха пагоните си в петък на специален ритуал пред Музикално драматичния театър във Велико Търново.

"Изборът на името на випуска не е случаен. Преди 100 г. през Първата световна война при Тутракан българската войска, окриляна от мисълта да види България обединена, постави началото на освобождението на цяла Южна Добруджа. Българските военни показаха, че оръжията са средтво за водене на въоръжена борба, но в бой се побеждава не само с оръжие, а и със силен дух, воля за победа и умение тази воля да се наложи над противника. Днес ние показваме на предците си, както и на целия народ, че българската армия има ново попълнение знаещи, можещи и високо мотивирани млади хора", каза в словото си началникът на НВУ бриг.ген.Пламен Богданов.

Първенец на специалността "Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски" е лейтенант Цветан Бисеров, на "Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване" е лейтенант Габриела Горанова, на "Организация и управление на тактическите подразделения от комуникационни информационни системи" е лейтенант Тодор Илиев и на "Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили" е лейтенант Бетина Дикова.

През настоящата година завършват и трима курсанти от Социалистическа република Виетнам, а един от тях е сред отличниците на випуска.

Сдружение "Поглед към вековете" подари на всички лейтенанти книгата на издателство "Труд" и в. "24 часа" "50-те песни и стихове, които ни правят българи" с посланието да пазят винаги в сърцето си спомена за Националния военен университет „Васил Левски” и старопрестолния град Велико Търново.

По време на церемонията първо сержантско звание получиха и 83 кадети, випускници на Професионалния сержантски колеж.

Първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж е младши сержант Галин Ганев от военно формирование 26030 в Безмер.

88 лейтенанти получиха пагоните си и първо офицерско звание СНИМКА: Дима Максимова