81-годишният Димитър Д. отива на съд за това, че отпуснал неправомерно близо 105 000 лева заеми и получил 46 000 лева от незаконна лихварска дейност.
Раздаването на кредити се проточило 10 години - между ноември 2004 г. и март 2014 г. Лихвите, срещу които пенсионерът отпускал кредити, били скромни - от 1.2 до 2% месечно. Данни по делото показват, че парите са раздавани на петима души, като повечето от тях са негови близки и роднини. С течение на годините те обаче не му се издължавали и старецът започнал настойчиво да си иска парите обратно. Роднините, които впрочем са от фамилия, известна с финансовите си възможности и кокетен хотел с изглед към Дунав, се почувствали притиснати и пуснали жалба срешу кредитора си. Така пенсионерът на стари години станал за резил и му се лепнал етикетът „лихвар“.
Още през февруари тази година пенсионерът бе на крачка да се сдобие с доброволна присъда за прегрешението си. Адвокатът му и прокуратурата си бяха стиснали ръцете на 3 години условно наказание с 5-годишен изпитателен срок. В последния момент обаче една от клиентките му реши да влезе в ролята на частен обвинител и граждански ищец, като поиска 59 000 лева обезщетение. Защитата на Димитър пък се изуми какви вреди са претърпели хората, на които самият старец е раздавал пари, които така и не получил обратно.
Въпреки това обаче съдът прецени, че няма как да одобри договореното споразумение, тъй като видя данни, че пенсионерът е нанесъл финансови щети на кредитополучателите си, които не им е възстановил. Затова делото срещу него предстои да стартира по стандартния ред.