Бирник беше изправен на съд за това, че отвлякъл и завързал на кол Хитър Петър заради неплатени данъци. Това нестандартно дело се разгледа вчера в Русенския окръжен съд. В ролята на страни в процеса влязоха шестокласници от Математическата гимназия, облечени в присъщи за онова време одежди. Базираният на приказка съдебен казус бе част от програмата по случай Деня на отворените врати в съда и бе разгледан в присъствието на съдия Росица Радославова.
Преплитането на приказната ситуация с текстовете от Наказателния кодекс се дължеше на това, че Хитър Петър бил неизряден платец. Затова бирникът решил да го накаже и го завързал на кол. Известният герой обаче се оплакал, че бил прикован на слънчево място, след което бирникът го завързал на сянка. И там не му харесало - почвал да се схваща от студ, и затова отново бил прехвърлен на слънце. Така цял ден Хитър Петър размотавал бирника, докато накрая на данъчния не му писнало от номерата, които му върти хитрецът, и го освободил само за да му се махне от главата. Но героят получил наранявания покрай връзването и отвличането, затова инспекторът стигна до съд с тежко обвинение. След случая обаче той престанал с практиката си да връзва длъжниците и започнал да постъпва човешки с тях.
Ученическият съдебен състав прецени, че бирникът заслужава 10 години строг затвор за провиненията си, още повече, че се води рецидивист, тъй като и друг път е връзвал задлъжнелите селяни. Съдия Радославова пък посочи, че самата тя би се смилила над него и би го наказала с присъда под минималната по закон, но този път правосъдието бе в детските ръце.