Сирийският президент Башар Асад обвини турския държавен глава и свой отявлен критик Реджеп Ердоган в това, че се възползва от проваления опит за преврат в страната и „осъществява своя собствен екстремистки дневен ред“. Това заяви той в интервю за кубинската държавна информационна агенция „Пренса Латина“.

В него той обаче отказа да отговори на въпроса дали би му харесало да види Ердоган свален от власт.

„Ние не се намесваме, ние не правим грешката да кажем, че Ердоган трябва да си отиде или да остане. Това е турски въпрос и турските граждани трябва да го решат“, каза Асад в интервюто, цитирано от сирийската информационна агенция.

„Но това, което е по-важно от самия преврат, е това, че трябва да разгледаме процедурите и стъпките, които се предприемат от Ердоган и неговите приближени наскоро“, допълни той, имайки предвид мерките на турската власт срещу предполагаемите членове на организацията на Фетуллах Гюлен, който се смята от Анкара за организатор на преврата, и отстраняването от работа на десетки хиляди държавни служители.

Според Асад турският държавен глава „използва преврата, за да осъществява своят собствен екстремистки дневен ред, дневният ред на Мюсюлманско братство и това е опасно за Турция и за съседните страни, в това число и Сирия“.

В рамките на чистката в Турция бяха задържани или отстранени над 50 000 войници, полицаи, учители и други държавни служители. Анкара също така въведе и извънредно положение в страната.

В своето интервю Асад също така отправи критики към ООН и медиаторите, които организацията изпраща в Сирия, наричайки ги „американска ръка“. „Тези медиатори не са независими“, каза той, имайки предвид настоящия пратеник на ООН Стафан де Мистура и неговите предшественици Лакхдар Брахими и Кофи Анан.

„Те отразяват или натиска от западните държави, или понякога самият диалог между основните сили, най-вече Русия и САЩ“, каза той и допълни, че „няма роля на ООН в сирийския конфликт, има само руски и американски диалог“.

Въпреки някогашните си близки отношения Сирия и Турция се превърнаха във врагове, след като Ердоган застана на страната на опозицията след началото на сирийската война. Турският президент е отявлен критик на Асад и оттогава призовава за свалянето му от власт. От своя страна Дамаск обвинява правителството в Турция в оказване на подкрепа за терористични организации.

Допълнително напрежение в отношенията между властите създава и това, че седалището на основната сирийска опозиция – Националната коалиция, се намира в Турция. Държавата също така е дом на близо 3 млн. бежанци.