Бизнесът ще върви както обичайно, няма да има ограничения, ще има свобода на движенията на вход и на изход и може да посещавате всяко място, което желаете да посетите. Това каза посланикът на Турция у нас Н. Пр. Сюлейман Гьокче на въпрос как ще се отрази извънредното положение в страната му на двустранните контакти. Посланик Гьокче обясни, че въведеното извънредно положение е една административна мярка. Тя има за цел да улесни работата на властите при разкриването на дейността на организаторите на провалилия се военен преврат и по никакъв начин „няма нищо общо с икономическия, бизнес, туристически и т.н. живот".

„Парламентът работи, вестниците също и всичко останало”, подчерта той и уточни, че въведеното извънредно положение не е военно положение. Турският посланик коментира и ситуацията с мигрантите и притесненията на българските власти от евентуална нова мигрантска вълна. Той определи България като много важен съсед на Турция – ние сме съседи, партньори, съюзници.

„Взаимоотношенията ни са много интензивни, всеобхватни. Турция се старае с всички сили да отвърне на тази загриженост в България. На доста висока цена, която предполагам разбирате. Досега успявахме, имаме много близко и добро сътрудничество с българистите власти. Представете си за миг, ако този преврат беше успял и връх беше взел хаосът в обществото, какво щеше да се случи тогава? Не знам отговора на това, но смятам, че всички трябва да сме обезпокоени“, каза посланик Гьокче и добави: „Това е риторичен въпрос, разбира се. Следователно стабилността е от голямо значение, както и опазване на конституционния ред, на демокрацията и на свободата”.

Стана ясно, че посланикът не споделя опасенията, че Турция няма да успее да гарантира провеждането на българските президентски избори на нейна територия.

„Това няма нищо общо както с президентските избори, нито с туристическите посещения или каквито и да е било други пътувания. Дори в момента, когато говорим има милиони туристи и посетители от всякакъв вид в Турция, включително български граждани. Фундаментална отговорност на всяка страна, включително и на Турция, е да осигури безопасност и свобода на всички”, посочи той. Гьокче заяви, че не е наясно с тези изявления у нас, но предполага, че те са свързани с някакви политически идеи.

„Турция ще бъде безопасна и ще предостави сигурност и свобода за всички, които са там”, посочи той. Посланикът изнесе данни за нощта на опита за преврат. Той заяви, че пучът е организиран от движението на Фетхуллах Гюлен. „Това беше един опит за преврат, който чрез насилие атакуваше конституцията и демократичния ред в страната. Виновните ще бъдат наказани в съответствие със закона и конституционния ред“, добави Гьокче.

Към момента хората, които са гръбнака на заговора, са заловени и са започнали законови процедури срещу тях. „Положението е спокойно, общественият ред е възстановен, но независимо от това поради сериозните неща, които се случиха всеки в турското правителство и всеки турски гражданин остава нащрек за евентуални терористични атаки”, заяви още той. Посланикът увери, че процесите в Турция ще се проведат при пълното зачитане на фундаменталните права и свободи и върховенството на закона. „В това на трябва да има никакво съмнение“, добави Гьокче.

„Турската съдебна система функционира при пълно съблюдаване на задълженията, произтичащи от Конвенцията по човешки права на ООН, Европейската конвенция на човешките права и нейния съд”, заяви той. Сюлейман Гьокче определи като малко спекулативен и риторичен въпроса за това дали Турция все още иска да влезе в ЕС: „Краткият отговор на този въпрос е: Да“.

На въпрос на БГНЕС защо чака преврата, за да изнесе публично информацията за това, че Фетхуллах Гюлен има училища в България и дали е уведомил българските власти за това. „Това беше изнасяно в публични разговори от доста време. И това беше един разговор, който течеше както на международно ниво, така и вътре в Турция от доста години. Това не е нещо ново, нито се е случило за една нощ”, каза той. Посланикът припомни, че през последните години е имало доста арести и присъди в Турция във връзка с тази организация и била интерпретирана по различни начини.