Главната причина за измирането на делфините в Черно море е улов с бракониерски дънни мрежи за калкан, които са със стотици метри дължина. Това вече няма да се случва в нашите води, обяви Атанас Русев от сдружение „Да запазим Корал”, предаде репортер на БГНЕС.

Днес в Министерски съвет се проведе среща между министър-председателя Бойко Борисов, министрите на земеделието и на околната среда и водите Десислава Танева и Ивелина Василева с представители на неправителствени организации във връзка със зачестилите случаи на мъртви делфини в Черно море.

Земеделският министър Десислава Танева обяви спешните мерките, които ще бъдат предприети за спасяването на делфините в наши води. Ще издадем заповед, съгласно която в райони, в които има популация на делфини ще забраним риболова. Тази заповед ще стане достояние и на органите за граничен контрол и на МВР, съобщи Танева.

Атанас Русев посочи още, че срещата е била много ползотворна и набелязаните спешни мерки, които да регулират и контролират случващото се в Черно море ще настъпят в законодателството и нормативните промени възможно най-скоро, още следващата седмица.

Ще се консултират ресорните министерствата, заедно с техните колеги от Румъния и Украйна, където се надяваме, че примерът, който ще дадем да го приложат и те, допълни природозащитникът.