Знаехме, че ще има опит за преврат в Турция, но мислихме, че ще е през септември, а той беше извършен по-рано - това каза в специално интервю за БНТ турският журналист и експерт по Близкоизточните въпроси Дениз Бюстани от в-к "Айданлък" и ТВ "Улусал канал". С него разговаря специалният ни пратеник в Анкара Иво Никодимов. Ето част от интервюто.

Дениз Бюстани, журналист от в-к Айданлък и ТВ Улусал канал: Ние още преди две седмици във в. „Айданлък" писахме, че през септември ще има преврат. В броя от 1 юли. Тогава предвидихме, че ще се организира оранжев преврат с централа в Америка. Но в крайна сметка този опит за преврат стана по-рано. Генерали патриоти спряха този опит. Превратът беше предотвратен не само от народа, но и чрез генералите. Заедно с генералния щаб и хората до началника на генералния щаб. Извършителите на преврата - кои са те - преди всичко организацията на Фетхулах Гюлен. Опитът беше извършен от генерали, които бяха назначени на мястото на командирите, несправедливо съдени чрез Ергенекон и Чук, които бяха организирани от Фетхулах Гюлен.

В началото на юли съобщихме, че превратът ще се организира през септември. Заглавието ни беше „През септември преврат срещу сарая". Но се случи така, че една седмица преди това пристигна Александър Дугин. Опитът за преврат беше ден след пристигането на Александър Дугин. Специалният пратеник на Путин беше в Турция на 15 юли, опитът за преврат стана на 16 юли. Ако питате дали времето е избрано заради Дугин - не само заради него.

Подобряването на отношенията с Русия беше сигнал, че и със Сирия отношенията ще се подобрят. От 10-15 дни Бинали Йълдъръм повтаря, че отношенията със Сирия ще се оправят. Отношенията ни и с Иран се подобриха. Сближихме се с централното правителство на Ирак. Всичко това има значение. И нещо интересно - преврати в 9 и половина вечерта или в 11 през нощта не се правят - превратите се правят през нощта. Времето притискаше външните сили и те искаха, колкото се може по-скоро да довършат тази работа, за да развалят международните отношения на Турция. Но добре че не успяха.

Много добре знаете, че движението, в което членувам - партията Ватан, е политическата сила, която най-категорично застава срещу Ердоган. Въпреки това ние в момента не излизаме на улицата със знамена и празнуваме неуспеха на преврата. Което показва величието на турския народ.