Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че неговото правителство е изпратило официални документи до Вашингтон, с които се иска екстрадирането на живеещия в САЩ от 1999 г. духовник Фетуллах Гюлен. Той е основният обвиняем от властите в Анкара за извършването на неуспешния преврат в Турция в края на миналата седмица.

„Изпратихме четири досиета до САЩ за екстрадирането на терористичния ръководител. Ще им представим повече доказателства, отколкото искат“, каза Йълдъръм пред парламента.

Той призова Вашингтон „да се откаже от защитата на този предател“. Премиерът също така посочи, че Анкара „няма съмнения“ за произхода на атентата. „Ние знам кой го организира и кой го извърши“, каза той, имайки предвид т. нар. паралелна терористична организация, с която властите назовават организацията на Гюлен.

„Денят 15 юли (когато стана превратът – бел. ред.) показа, че силата на танковете е победена от силата на хората. Тази нация черпи сили от хората, не от танковете“, посочи още той.

“Този парламент е виждал много преврати, но нито един от тях не е пускал бомби върху парламента“, допълни Йълдъръм, имайки предвид превратите, които са осъществени в Турция за периода 1960-1997 г.