Турският президент Реджеп Ердоган отказа да изключи възможността за смъртно наказание за хилядите хора, арестувани след неуспешeн военен преврат в петък, предаде Си Ен Ен.

"Съвсем ясно е, че е извършено престъплението измяна, каза президентът Ердоган, говорейки чрез преводача си в ексклузивно интервю за Беки Андерсън от Си Ен Ен, дадено в президентския му дворец в Истанбул, Турция. (Измяната на родината по принцип подлежи на смъртна присъда, но в продължение на 20 години, въпреки че наказанието съществуваше по закон, на практика не се изпълняваше - б.р.)

Но, разбира се, ще има решение на парламента какво действие да бъде предприето под формата на конституционна мярка, така че лидерите ще трябва да се съберат заедно и да го обсъдят и ако се съгласят да го обсъдят, след това аз като президент ще одобря всяко решение, което излезе от парламента", казва Ердоган.

Това е първото интервю, което дава след опита за преврат на 15 юли.

Ако Турция върне смъртното наказание, тя няма да може да продължи преговорите за присъединяване към ЕС според шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, припомня Си Ен Ен.

Коментирайки призивите на много хора за смъртни присъди на превратаджиите, Ердоган казва: "Защо трябва да ги държа и да ги храня в затворите през следващите години? Така говорят хората.  Те искат бърз край, защото загубиха близки, загубиха съседи, загубиха деца... те страдат, така че хората са много чувствителни и трябва да действаме много благоразумно."

Официално писмено искане за екстрадирането на духовника Фетхулах Гюлен, който е в доброволно изгнание в Щатите, ще бъде изпратено от Турция на САЩ до дни, каза още Ердоган. На въпроса какво ще направи, ако американската администрация откаже да предаде проповедника, президентът отговаря:

"Имаме взаимно споразумение за предаване на престъпници. Вие искате някой да бъде екстрадиран, вие сте мой стратегически партньор и аз се подчинявам и стоя зад това, а вие не искате да направите същото - разбира се, че трябва да има реципрочност в този тип неща", казва Ердоган. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че щеше да бъде убит в хода на опита за държавен преврат, ако се беше забавил с 10-15 минути в хотела в Мармарис, където беше отседнал, предава РИА Новости.

„В Мармарис се проведе операция срещу мен. Двама от моите охранители бяха убити. Ако се бях забавил с още 10-15 минути, щяха да ме убият или вземат в плен“, коментира държавният глава на Турция в ефира на телевизионния канал CNN.
Ердоган разказа също, че е бил на почивка със семейството си.