Бившият шеф на Военно-въздушните сили на Турция ген. Акън Йозтюрк е признал, че е планирал опита за преврат в Турция, предаде държавната Анадолска информационна агенция, цитирана от Би Би Си.

По-рано той отрече каквото и да е участие в заговора и настояваше, че е работил за предотвратяването му.

На снимки на Йозтюрк от ареста се вижда, че генералът е окървавен и ухото му е с превръзка.

Йозтюрк бе задържан на 16 юли във военновъздушната база Акънджъ, намираща се недалеч от Анкар, съобщи БиТиВи.

Отстранени от длъжност са и над 600 офицери от жандармерията, 30 губернатори на провинции и близо 50 на различни окръзи в Турция. Всички са заподозрени в съпричастност в метежа от петък.
Общо 1500 служители на министерството на финансите и 8777 техни колеги от министерството на вътрешните работи са освободени от техните задължения, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм.

Турският премиер Бинали Йълдъръм отмени годишния отпуск на повече от три милиона държавни служители в цялата страна до второ нареждане. Всички служители трябва да се върнат на работните си места колкото може по-скоро, се казва още в издадената от министър-председателя заповед.

И днес е въведено частично извънредно положение в Истанбул.

Въпросителните около целостта на турската армия стават все повече. Голяма част от висшите командири са били задържани в нощта на преврата от своите лични секретари или помощници.

Началникът на генералния щаб Хулуси Акар е бил принуждаван от секретаря му генерал майор Мехмет Дишли да изчете декларацията на метежниците с насочен срещу него пистолет. В крайна сметка, командирът отказва да подпише декларацията, съобщават местни медии.

8-те войници, участващи в преврата, които кацнаха с хеликоптер в Гърция и потърсиха убежище там, трябваше днес да се изправят пред съда по дело за нарушаване на въздушното пространство на Гърция. Съдът отложи процеса с три дни. Анкара настоява за тяхното връщане обратно в Турция. Отговорът на гръцката страна е, че ще се съобрази със искането на униформените за убежище, но ще вземе и под внимание обвиненията, че са участвали в преврат срещу властта.

„Ще се съобразим с гръцкото и международно право, но трябва да призная, че аргументите в полза на тяхното екстрадиране са доста силни”, отбеляза Димитрис Витсас, зам.-министър на отбраната на Гърция.

Все повече се засилват нагласите сред управляващите за връщане на смъртното наказание в Турция. Засега няма конкретно решение, но се очакват консултации между Партията на спреведливостта и развитието и опозицията по тази тема.