Няма повод за притеснения от гледна точка на нашите действия за сигурността по границите, но не е коректно да коментираме действия по охрана на границите на съседни държави. Обстановката по линия на миграционния натиск по нашите граници е нормална съобразно сезона. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Няма някакви изменения в динамиката на обстановката в контекста на последните събития в Турция. Командировани са толкова сили, колкото е необходимо, каза Костов.

През първите 6 месеца на 2016 г. при опит незаконно да влязат в страната на българо-турската граница са задържани 2 327 нелегални имигранти.

На българо-гръцката при опит за незаконно влизане са задържани 332.

През периода 1 януари – 30 юни 2016 г. при опит незаконно да излязат от страната са задържани 4 080 граждани на трети страни (3 624 за 2015 г).

За шестте месеца на тази година на изход при най-голям брой опити за незаконни преминавания на държавната граница от граждани на трети страни служители на ГД "Гранична полиция" са задържани на българо-сръбската граница (3 983 лица).