Вчера, в ранните часове на 16 юли, по време на безредиците близо 200 войници, участвали в опита за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган, са арестувани и задържани от полицията. Войниците са съблечени полуголи след ареста.

Полицейските сили действат по същия начин, както при задържането и на членовете на ПКК.

Турският SonDakika, цитиран от offnews.bg, отбелязва, че това е обичайна практика, за да се провери дали арестуваните имат в себе си бомби или оръжие.

Продължават арестите на организатори на опита за военен преврат в Турция.

В рамките на разследването са арестувани командващият трети корпус армейски генерал, командващият втора армия, началникът на щаба на втора армия. Под арест е и бившият командващ военновъздушните сили, съобщава "Нова телевизия".

По информация на Ройтерс, задържан е и съдия от Конституционния съд.  Арестувани са общо 2839 военни. 

Общият брой на убитите в нощта на петък срещу събота е 265 души, а ранените са 1440. 

През изминалата нощ гражданите организираха многохилядни митинги след призива на властта да останат по улиците. "Moжем да очакваме, че ще продължат чистките в армията и съдебната власт", коментира международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев. 

На митинг снощи в Истанбул турският президент призова американския си колега да съдейства за екстрадирането на проповедника. Самият Гюлен отхвърли обвиненията, че има роля в опита за преврат в Турция. 

Пред дома на Гюлен, който от 16 години живее в самоналожено изгнание в САЩ, се събраха десетки привърженици на сегашния президент Ердоган, които размахваха турски знамена. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че до този момент не е постъпило официално искане за екстрадирането на проповедника.