Черногорското правителство отхвърли като неоснователни обвиненията на говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова, според която Подгорица води антируска политика, а премиерът Мило Джуканович се опитва „да унищожи отношенията с Русия“.

Подгорица отговори на изказването на Захарова, която днес каза, че черногорските власти „носят цялостна отговорност за своите антируски позиции“.

От Подгорица заявиха, че изказванията на Захарова са „недипломатични“, а обвиненията й са неоснователни.

„Напротив, Черна гора се опитва да подобри отношенията и то не само с думи, но и с дела. За това говори решението на правителството на Черна гора за удължаване на безвизовия режим на граждани на Русия от 30 на 90 дни“, се посочва в официално съобщение.

Черногорските власти заявиха също, че с такова изказване Москва се опитва да накара Подгорица да уважи исканията на руските власти, а не на конституцията на Черна гора.

Днешното изказване на Захарова идва в отговор на интервю на премиера Джуканович за портала „ИЮобзървър“, в което той предупреждава, че пред ЕС има опасност от „руска заплаха“ спрямо Западните Балкани.

„ЕС трябва да престане да говори за заслуги във връзка с разширяването и да проведе по-строга регионална стратегия по отношение на руския съперник“, посочи Джуканович.